Korekcija granica po Tačiju: Preševo, Bujanovac i Medveđa da pripadnu Kosovu

Predsjednik privremenih prištinskih institucija Hašim Tači, govoreći o konačnom sporazumu sa Beogradom, rekao je da je potrebno “kreativno rješenje”, koje bi garantovalo da će biti ispunjeni interesi obje strane, kao i SAD, NATO-a i EU.

Tači smatra da bi bilo logično da se Preševo, Medveđa i Bujanovac priključe “teritoriji Republike Kosovo”, ali da se, kako je naveo, ne ugroze “kosovski državni resursi poput “Gazivoda”, Sjeverne Mitrovice, “Trepče” ili druge imovine.

– I naravno, na kraju ne može biti priznanja dviju država bez jasnog definisanja međudržavne granice između Kosova i Srbije – tvrdi Tači u intervjuu za Glas Amerike na albanskom jeziku.

On je dodao da će prištinski institucije u potpunosti poštovati svaki savjet SAD.

– Međutim, treba shvatiti da se država Kosovo suočila sa agresivnim akcijama Srbije, akcijama koje škode državi Kosovo, funkcionisanju države interno i eksterno – kaže Tači.

On je ocijenio da je, iz tog razloga, mjera koje su preduzele prištinske institucije bila “pravi korak u pravo vrijeme”, ali je rekao da treba razmišljati i o budućnosti, “a budućnost je poštovanje preovlađujućeg mišljenja da se ne povuku tarife, ali da se suspenduju, kao što su savjetovali SAD, EU, NATO, kosovski politički spektrum, civilno društvo”.

– Јa sam optimista da Kosovo neće preduzeti teret odgovornosti za blokiranje pregovaračkog procesa – rekao je Tači.

Upitan koje su crvene linije za Kosovo, on je rekao da ne može biti dijaloga “u kojem nema uvjerenja Srbije o priznanju i otvaranju puta za članstvo Kosova u UN”.

– Bez ove dvije stvari, ima smisla da nema dijaloga – rekao je Tači.

Haradinaj protiv Tačijeve ideje o „maloj korekciji granice“

Premijer privremenih prištinskih institucija Ramuš Haradinaj, odbacio je ideju „male korekcije granice“ sa Beogradom, koju predlaže kosovski predsjednik Hašim Tači, piše prištinska „Koha ditore“.

„Kosovo je spremno za sporazum koji reguliše sve, ali ne za onaj o granicama“, rekao je Haradinaj tokom posjete fabrici za preradu krompira u opštini Vučitrn.

Tači je ranije, na forumu održanom u Savjetu za spoljne odnose u Vašingtonu, rekao da bi Priština trebalo da dâ dio teritorije kao cijenu za konačni sporazum sa Beogradom.

„Ako je malteriše korekcija granice cijena za konačni mirovni sporazum, onda će to morati da bude prihvatljivo“, rekao je Tači i ponovio da su jezero Gazivode, Mitrovica i Trepča resursi o kojima se ne pregovara.

 

Izvor.(SPUTNIK)                     Foto:(Dejan Simić)

 

Ostavite komentar: