Kongres SAD: Moguć opoziv Trampa zbog razgovora sa Zelenskim

Kongres SAD dozvoljava mogućnost opoziva predsjednika Donalda Trampa u slučaju da se dokaže pritisak sa njegove strane na ukrajinskog kolegu Vladimira Zelenskog, izjavio je za Si-En-En predsjednik Odbora Kongresa za obavještajne poslove Adam Šif.

„Ako predsjednik odbija da pruži vojnu pomoć i pokušava da zaplaši stranog lidera kako bi nanio štetu svom protivniku u predsjedničkoj kampanji, onda je opoziv možda jedino sredstvo“, istakao je Šif.

Kongresmen iz redova Demokratske stranke naveo je da on ranije nije bio pristalica opoziva predsjednika.

Skandal zbog razgovora Trampa i Zelenskog

Mediji su u subotu saopštili da je američki obavještajac 12. avgusta rukovodstvu podnio prijavu zbog, prema njegovom mišljenju, uznemirujućeg Trampovog razgovora sa nekim stranim liderom. Nije poznato s kim i o čemu je Tramp razgovarao, ali je razgovor navodno sadržavao određeno obećanje. Pretpostavlja se da je obećanje bilo takvo da se agent uznemirio. Prema navodima medija, tužbu je podnio agent obavještajne službe u Ukrajini. To je izazvalo talas kritika među demokratama u Kongresu.

Zatim je „Volstrit džurnal“, pozivajući se na izvore, saopštio da je Tramp više puta vršio pritisak na Zelenskog da pokrene istragu o Bajdenovom sinu Hanteru. Ukrajinski ministar spoljnih poslova Vadim Pristajko negirao je te informacije.

Sam Tramp je izjavio da su tu priču isfabrikovali lažni mediji i njihovi partneri u Demokratskoj partiji. On je naglasio da je Bajden tražio da ukrajinske vlasti razriješe generalnog tužioca koji je istraživao poslove njegovog sina Hantera Bajdena. U suprotnom bi Kijev ostao bez novca iz Sjedinjenih Američkih Država. Tramp je napomenuo da u razgovoru sa Zelenskim „nije bilo ničeg pogrešnog“, a da je Bajdov zahtjev bio „potpuna katastrofa“, ali da mediji ne žele da izvještavaju o tome.

Bajdenov sin Hanter bio je član upravnog odbora „Burizma grupe“, jedne od najvećih privatnih gasnih kompanija u Ukrajini. Dok je bio potpredsjednik Sjedinjenih Američkih Država, Džo Bajden je 2016. godine tražio od Kijeva strogu antikorupcijsku politiku i u okviru te kampanje pozvao je na ostavku tadašnjeg generalnog tužioca, koji je istraživao aktivnosti „Burizme“. Pri tome je Jurij Lucenko, koji je bio generalni tužilac Ukrajine, izjavio da nema dokaze o krivičnim prekršajima koja su Bajden ili njegov sin mogli da učine na teritoriji zemlje

 

Izvor:(Sputnik)Ostavite komentar: