Koja vrsta morskog psa je snimljena kod Makarske?

Morski pas koji je u nedjelju snimljen u moru pokraj Makarske probudio je veliki interes javnosti. O kojoj je vrsti riječ?

Dr. Branko Dragičević, naučni saradnik na Institutu za oceanografiju i ribarstvo, David Udovičić, stručni saradnik na Institutu za oceanografiju i ribarstvo te Frane Madiraca, istraživač pri Centru za marinsku i slatkovodnu biologiju Sharklab ADRIA kažu da se radi o psu kučku, odnosno vrsti mako, piše Slobodna Dalmacija.

”Smatramo da su najočitiji znakovi da se radi o morskom psu mako (Isurus oxyrinchus). Dorzalna peraja je zašiljena dok je kod modrulja ona zaobljena. Zatim, taman prije početka repne peraje dolazi do proširenja kada se životinja gleda iz dorzo-ventralne perspektive. Ova karakteristika se na engleskom zove “caudal keel”. Poređenjem slika možete primijetiti da je kod modrulja ovaj dio mnogo uži nego kod morskog psa mako. Gubica takođe odaje utisak veće zašiljenosti nego što je slučaj kod modrulja. Cijelo tijelo takođe izgleda jače i mišičastije nego u modrulja. Nadalje odnos položaja dorzalne i pektoralne peraje takođe odgovara morskom psu vrste mako – ujedinjeno tvrde kolege koji su nedavno objavili rad na temelju ove vrste pod nazivom “On the recent occurrences of shortfin mako shark, Isurus oxyrinchus (Rafinesque, 1810) in the Adriatic Sea”.

U njihovom radu je vidljivo da prije 2014. ova vrsta zadnji put zabilježena 1972. godine u Jadranu. Snimku su takođe proslijedili i kolegi iz Italije koji se, kažu, složio s njihovom tezom.

”Razgovarali smo sa stručnjakom Alesandrom de Maddalenom iz Italije koji je potvrdio našu tezu da se radi o morskom psu kučku”, ističu sagovornici Slobodne Dalmacije.

U želucima ove vrste često su se nalazili ostaci brzo plivajućih riba kao što su tune, igluni pa čak i najbrža morska životinja – iglan. Najveća zabilježena brzina psa kučka, kažu sagovornici, iznosila je čak 74 km/h. Narastu u prosjeku do oko 3.2 metra te teže između 60 i 135 kilograma, ali su zabilježeni i mnogo veći primjerci. Tako je najduži izmjereni primjerak imao čak 4.45 metara. Takođe, nedavno u Italiji ova vrsta snimljena da u ustima drži velikog morskog goluba.

Naglasili su da sa svim većim životinjama treba paziti prilikom susreta, no fatalni napadi od strane morskih pasa su širom svijeta izuzetno rijetki, prenosi N1.

Ostavite komentar: