“Ključa” u istočnom Mediteranu, prijeti sudar turske i grčke mornarice

Atina i Anakara došle su blizu oružanog sukoba, pošto je Turska sa Libijom potpisala sporazum o razgraničenju koji se dovodi u vezu sa ekskluzivnom ekonomskom zonom koja zahvata i grčke teritorijalne vode.

Sporazumom koji je potpisan 27. novembra predviđen je koridor koji se prostire duž istočnog Mediterana, između obala Turske i Libije siječe i dio mora na čije pravo polaže Grčka, piše Al Džazira.

Ministar energetike Turske Fatih Donmez najavio je da, čim sporazum ratifikuju obje strane, turski brodovi će početi podvodno bušenje u tom područuju u potrazi za prirodnim gasom i naftom.

Iako se grčka vojna mornarica nije zvanično oglasila, dvojica stručnjaka kažu za Al Džaziru da je Atina poslala pomorske snage u sporno područje jugoistočno od Krita.

Profesor međunarodnog prava i poslanik konzervativne Nove demokratije u grčkom parlamentu Angelos Sirijos smatra da Turska neće moći da započne bušenja.

“Ankari je poručeno da se neće tolerisati nikakva istraživanja u oblasti koju Grčka smatra svojom ekskluzivnom ekonomskom zonom”, dodao je Sirijos.

Šef osoblja grčke mornarice admiral Nikos Cunis poručio je da pomorske snage neće čekati ničiju pomoć. Sve što uradimo, uradićemo sami, jasan je Cunis.

Bez dogovora Micotkisa i Erdogana, pozvali da se “spusti lopta”

Kako ukazuje Al Džazira, ni sastanak grčkog premijera Kirjakosa Micotakisa i turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana na marginama samita NATO-a nije doveo do konkretnog rješenja.

Izvor katarske televizijske mreže navodi je da su se Micotakis i Erdogan složili da nastave sa mjerama koje bi gradile povjerenje, da se vodi računa o stvaranju zapaljive klime i da dijalog ostane otvoren.

Grčka i Turska su u prošlosti sprovele niz mjera za građenje povjerenja od 1987. godine, kada je zamalo izbio rat zbog istraživanja ugljovodonika u Egejskom moru.

Dogovoreno je da obje strane izbjegavaju vojne vježbe tokom ljetne turističke sezone, uspostavljanje direktne veze između načelnika generalšatabâ i ministara odbrane kao i pozivanje oficirâ suprotne strane na manevre.

Međutim, nisu sve mjere primijenjene. U periodu 2017. i 2018. godine, direktna telefonska linija vojnih šefova Grčke i Turske bila je u kvaru.

 

Izvor:(RTS)

 Ostavite komentar: