Kandidati Srpske liste ipak idu na izbore

Kandidati Srpske liste ipak će moći da učestvuju na izborima za predsjednike opština na sjeveru Kosmeta. Najprije je usvojena žalba Srpske liste, da bi zatim i kosovska Centralna izborna komisija potvrdila kandidature njenih predstavnika, javlja dopisnik RTS-a.

Izborni panel za žalbe i predstavke CIK-a u Prištini usvojio je danas žalbu Srpske liste, čijim kandidatima juče nije bila potvrđena kandidatura.

“Poništava se odluka Centralne izborne komisije (CIK), pod br. 358/2019 mod datuma 24. 04. 2019, nalaže se Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) da potvrdi politički subjekat Srpska lista, sa kandidatima za gradonačelnike opštine: Goran Rakić za Sjevernu Mitrovicu, Vučina Janković za Zvečan, Srđan Vulović za Zubin Potok i Zoran Todić za Leposavić, za vanredne izbore koji se održavaju datuma 19. 05. 2019”, navodi se u odluci Izbornog panela za žalbe.

Istom odlukom odbijena je kao neosnovana žalba Srpske liste u dijelu koji se odnosi na obavještavanje nadležnog tužilaštva o postojanju elemenata krivičnog djela u odnosu na postupke članova CIK-a.

Odbačena je kao nedopuštena i žalba Srpske liste kojom je zahtijevala da se odluka CIK-a od 24. aprila potvrdi kao suprotna sa članom 45 kosovskog ustava, kao i da je njome povrijeđeno pasivno pravo glasa.

Centralna izborna komisija potvrdila je zatim kandidature predstavnike Srpske liste.

Juče je CIK potvrdio kandidature predstavnika Demokratske partije Kosova i pokreta Samoopredeljenje, ali ne i predstavnika Srpske liste, koji su zatim podnijeli žalbu.

Vanredni izbori za predsjednike četiri sjeverne opštine zakazani su za 19. maj.

 

Izvor:(RTS)

 

Ostavite komentar: