Kako zvati Makedonce sada kada je država promijenila ime?

Ministarstvo vanjskih poslova Sjeverne Makedonije objavilo je smjernice za međunarodne i strane medije o tome kako da nazivaju državu i njene građane na osnovu sporazuma iz Prespe.

Ministarstvo je saopštilo da je zvanično ime zemlje “Republika Sjeverna Makedonija” ili skraćeno “Sjeverna Makedonija”, dok je nacionalnost (državljanstvo) Makedonac – državljanin Republike Sjeverne Makedonije.

Službeni jezik je “makedonski”, a međunarodni kodovi zemlje su “MK” i “MKD”.

U smjernicima je navedeno da se pridjev “makedonski”, u skladu sa Prespanskim sporazumom, koristi kada se govori o “etničkom i kulturnom identitetu naroda”, jeziku, istoriji, kulturi, nasljeđu, teritoriji i drugim atributima, uz napomenu da se ovi termini jasno razlikuju od onih koji se koriste u vezi sa regionom Makedonije u Grčkoj.

Ministarstvo navodi da bi odgovarajući primjeri upotrijebe riječi “makedonski” uključivali makedonski etnički identitet, jezik, kulturu, teritoriju, narod, istoriju, uz napomenu da pridjev “sjeverni” ne smije da se koristi u navedenom kontekstu, prenosi Klix.ba.

Prilikom pisanja o državnim entitetima, kako se napominje, mediji bi se trebalo obraćati vladi Republike Sjeverne Makedonije, predsjedniku Sjeverne Makedonije, ministru vanjskih poslova Republike Sjeverne Makedonije, ministru odbrane Sjeverne Makedonije, opštini Ohrid Sjeverne Makedonije, Univerzitetu Ćirilo i Metodije Sjeverne Makedonije.

Drugi tačni primjeri koji se navode u smjernicama Ministarstva vanjskih poslova Sjeverne Makedonije su makedonska ekonomija, zdravstveni sektor Republike Sjeverne Makedonije, makedonska umjetnost, makedonska muzika, makedonska poljoprivreda, makedonska arhitektura i drugo.

 

Ostavite komentar: