Kabinet Tereze Mej odbacio sporazum o Bregzitu

Brisel i Londono bili su blizu sklapanja sporazuma o Bregzitu nakon što je EU nagovijestila zakonske načine na osnovu kojih bi London jednostrano odustao od plana za granicu u Irskoj, ali je to odbačeno u kabinetu britanskog premijera Tereze Mej, saopštili su izvori iz Unije.

Pregovarači EU za Bregzit danas su o statusu pregovora obavijestili izaslanike preostalih 27 zemalja Unije, nakon što su pregovori ponovo zastali, 18 dana pred istek roka za Veliku Britaniju da napusti blok 29. marta.

Britanski parlament održaće niz novih glasanja o Bregzitu, počevši od sutra, ali strane nisu saglasne u vezi sa takozvanim “bekstop” sporazumom ili sa hitnom ispravkom plana kojom bi se izbjegla stroga granica u Irskoj.

– U subotu naveče, 9. marta, činilo se da su pregovarački timovi blizu postizanja sporazuma – rekao je ambasadorima neimenovani izvor.

Međutim, izvor navodi da Mejova nije uspjela da ubijedi svoj kabinet, što je sinoć rekla predsjedniku Evropske komisije Žan-Klod Junkeru, prenosi SrpskaInfo.

Lideri 27 članica EU razgovaraće o Bregzitu bez Mejove 21. marta u Briselu i ne očekuje se da će se održati direktni pregovori sa britanskim premijerom.

Mejova bi danas mogla posjetiti Strazbur, gdje će se održati sjednice Komisije i Evropskog parlamenta, ali to još uvijek potvrđeno iz Londona.

Premijer Velike Britanije nije odbacila mogućnost da se u Londonu danas donese još jedna deklaracija o sporazumu za granicu u Irskoj.

U Briselu su zabrinuti da bi Mejova od Predstavničkog doma Velike Britanije mogla da zatraži da glasa o planu za granicu u Irskoj koji je EU već odbacila, uz napomenu da to ne bi nimalo olakšalo postizanje sporazuma sa Londonom.

 

Ostavite komentar: