Iza zatvorenih vrata samita u Berlinu: Makron zaprijetio Haradinaju

Sastanak o zapadnom Balkanu, u organizaciji Angele Merkel i francuskog predsjednika Emanuela Makrona (Emannuel Macron), imao je za cilj, prema ranijim najavama, pospješivanje saradnje na zapadnom Balkanu te izlazak iz ćorsokaka u kojem se nalazi dijalog Beograda i Prištine.

Šta se dešavalo iza zatvorenih vrata, malo je poznato, no, prema izvorima prištinskog lista “Gazeta Blic”, francuski predsjednik je oštro napao Ramuša Haradinaja, rekavši mu da su nametnute takse razlog prekida dijaloga Beograda i Prištine. U jednom trenutku je, navodno, Makron podigao prst prema premijeru Kosova.

Bilo je, piše dalje prištinski list “Gazeta Ekspres”, napetosti i kada je predsjednik Kosova Hašim Tači uzeo riječ.

Navodi se da je Tači više puta kritikovao Evropsku uniju, posebno zbog neodobravanja vizne liberalizacije. Takođe, navedeno je da su Tači i Haradinaj sve vrijeme bili na ivici otvorenog sukoba, budući da je predsjednik bio fleksibilnijih stavova vezanih za takse nego premijer.

Beograd i Priština su se saglasili da nastave s naporima da implementiraju postojeće sporazume i da se konstruktivno uključe u dijalog za normalizaciju odnosa, kroz EU, da bi bio postignut sveobuhvatan i konačni sporazum.

Osim predstavnika Srbije, Kosova, BiH, Albanije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, skupu su, takođe, prisustvovali i visoka predstavnica EU za vanjsku politiku i sigurnost Federika Mogerini (Federica Mogherini), kao i premijeri Hrvatske i Slovenije Andrej Plenković i Marijan Šarec.

U Berlinu je dogovoreno da se sljedeći sastanak u sličnom formatu održi 1. jula u Parizu.

 

Izvor:(Avaz.ba)

 

Ostavite komentar: