Hiljade ljudi u litiji na Kosovu i Metohiji u znak podrške Srbima i SPC u Crnoj Gori

Više hiljada Srba sa Kosova i Metohije okupilo se u srijedu u znak podrške Srbima i Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Crnoj Gori.

Oni su nakon večernjeg bogosluženja iz Zvečana pošli u litiju do sjevernog dela Kosovske Mitrovice. Bogosluženje je služio Njegovo preosveštenstvo episkop raško-prizrenski Teodosije, zajedno sa monaštvom i sveštenstvom, u znak podrške Srbima i Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Crnoj Gori.

U znak podrške Mitropoliji crnogorsko-primorskoj i pravoslavnim vernicima u Crnoj Gori, danas se na severu Kosova…

Gepostet von Marija Spasojević am Mittwoch, 29. Januar 2020

 

Bogosluženje je održano u crkvi Svetog Đorđa u Zvečanu, poslije čega je litija pošla do crkve Svetog Dimitrija, koja je udaljena oko pet kilometara i gdje je planiran moleban.

Podsjećamo, u Crnoj Gori je 27. decembra usvojen Zakon o slobodi vjeroispovijesti, koji predviđa da država postaje vlasnik svih vjerskih objekata izgrađenih do decembra 1918. godine, ukoliko se ne utvrdi da je neka od vjerskih zajednica stvarni vlasnik.

Usvajanje tog zakona naišlo je na veliki otpor vjernika Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, zbog čega su organizovani masovni protesti širom zemlje, kao i u pojedinim gradovima u Srbiji i Republici Srpskoj.

Молебан и шетња подршке српској цркви у Црној Гори

Gepostet von Косовска Митровица – Kosovska Mitrovica am Mittwoch, 29. Januar 2020

 

Izvor:(SPUTNIK)

 Ostavite komentar: