Hašim Tači: Nema pomirenja dok Srbija i BiH ne priznaju Kosovo

Predsjednik Kosova Hašim Tači izjavio je na Samitu u Berlinu da je pomirenje u regionu nemoguće dok Srbija i BiH ne priznaju nezavisnost Kosova.

“Pomirenje će biti nemoguće za onoliko vremena za koliko Srbija i BiH ne budu priznale nezavisnost Kosova. Njemačka i Francuska imaju mogućnost i liderstvo za podsticaj na tako smjele odluke”, napisao je Tači na Fejsbuku poslije razgovora u Berlinu.

On je ocijenio da jedna od prvih odluka EU treba da bude odluka o liberalizaciji viza za građane Kosova.

“Kosovo je nepravedno ostala jedina izolovana zemlja u Evropi. Građani Kosova su najevropskiji narod u regionu i potpuno je nepravedno da se nastavi diskriminacija”, naveo je Tači, prenosi B92.

Kosovski predsjednik je dodao da je na skupu u Berlinu ocenio da su odnosi u regionu na najnižem nivou i da je u takvim okolnostima mnogo dobrih inicijativa Berlinskog procesa ostalo neostvareno.

“Ova loša situacija se ne može prevazići samo apstraktnim izjavama i obećanjima. Potrebne su smjele i strateške odluke država regiona koje se neće dogoditi dok nema smelih i strateških odluka od strane EU i država članica”, ocenio je Tači.

 

 

Ostavite komentar: