Han: Rješenje za Kosovo nametnuto s polja ne može da funkcioniše

Rješenje blokade dijaloga između Beograda i Prištine treba da bude glavni cilj sastanka u Berlinu 29. aprila, koji su organizovali lideri Njemačke i Francuske sa zapadnobalkanskim zvaničnicima, izjavio je komesar EU za proširenje Jonahes Han.

Han je naglasio da održivo rješenje za Kosovo i Metohiju mora da dođe iz Beograda i Prištine i oni moraju i da ga sprovedu.

“Rješenje nametnuto spolja ne može da funkcioniše”, rekao je Han za agenciju DPA.

On je naveo da je integracija zapadnog Balkana u EU politički prioritet za cijelu EU, prenose beogradski mediji.

“To mora biti i signal na ovom sastanku u Berlinu. Rješenje kosovskog pitanja i stabilnost i napredak u drugim zemljama u regionu će biti postignuti samo ako djelujemo usklađeno i zapadni Balkan vjerodostojno, kao što je jednoglasno odlučeno, vezujemo za EU “, rekao je Han, prenose Nezavisne novine.

Njemački kancelar Angela Merkel i francuski predsjednik Emanuel Makron organizovaće 29. aprila u Berlinu konferenciju na koju su pozvani predstavnici zemalja zapadnog Balkana, kao i Hrvatske, Slovenije, te Evropske komisije.

NJemačka i Francuska su i pokretači berlinskog procesa, koji je počeo 2014. godine s ciljem stabilizacije bezbjednosti i poboljšanja političkih i ekonomskih odnosa među zemljama zapadnog Balkana, među kojima su Albanija, BiH, Crna Gora, Sjeverna Makedonija i Srbija.

 

Ostavite komentar: