Godišnjica ubistva Zorana Đinđića: Naručioci atentata i dalje na slobodi

U Beogradu će danas biti obilježeno 16 godina od ubistva premijera Srbije i lidera Demokratske stranke Zorana Đinđića, na koga je pucano u dvorištu zgrade Vlade Srbije.

Zbog organizovanja atentata na 40 godina zatvora osuđen je bivši komandant Jedinice za specijalne operacije, poznate kao “Crvene beretke” Milorad Ulemek Legija, a istu kaznu dobio je i Zvezdan Jovanović, izvršilac ubistva i Ulemekov zamjenik.

Politička pozadina ubistva Đinđića, koji je sahranjen u Aleji zaslužnih građana u Beogradu, još nije otkrivena.

Đinđić je bio prvi premijer Srbije poslije pada vlasti Slobodana Miloševića 2000. godine i dolaska demokratske opozicije Srbije, a Vlada koju je predvodio bila je izabrana 25. januara 2001. godine.

Za vrijeme njegovog mandata pokrenut je proces demokratizacije društva i korjenitih ekonomskih i socijalnih reformi, a uspostavljene su veze sa zapadnim državama, čiji lideri su ga izuzetno poštovali.

Bio je jedan od osnivača DS-a u kojem je bio predsjednik Izvršnog odbora, a od januara 1994. godine do ubistva bio je predsjednik DS-a.

Đinđić je bio i prvi, poslije 1945. godine, nekomunistički gradonačelnik Beograda. Na tu funkciju izabran je u februaru 1997. godine kao kandidat koalicije “Zajedno”, a smijenjen je sedam mjeseci kasnije na zahtjev koalicionog partnera Srpskog pokreta obnove.

Po tradiciji, porodica i rukovodstvo DS-a, kao i prijatelji i poštovaoci položiće vijence i cvijeće na Đinđićev grob.

U dvorištu zgrade Vlade Srbije biće takođe položeni vijenci i cvijeće i odata pošta ubijenom premijeru Srbije.

Goran Vesić, funkcioner SNS-a i jedan od najbližih saradnika Zorana Đinđića, ističe da premijer i lider DS-a ni šesnaest godina poslije njegovog ubistva nije zaboravljen.

– Srbija je na putu koji je on započeo. Svoje ideje je platio životom, ali nisam siguran da ne bi prihvatio tu cenu samo da se njegov san ostvari. Govorio je da čovek živi dok postoji sećanje na njega i njegovo delo – kaže Vesić.

Kosovski čvor

Prema riječima Vesića, Đinđić je još 2001. znao da Srbija ne može napredovati ako ne riješi kosovski čvor.

– Rekao je da ne smemo čekati da oni stvore okruženje kakvo žele. Bio je svestan, baš kao i Vučić, da se taj problem mora rešiti – prisjeća se Vesić.

 

Izvor:(Glas Srpske)

 

Ostavite komentar: