Evropska „tempirana bomba“, gora od Černobilja

Fabrika nuklearnog otpada Ujedinjenog Kraljevstva „Selafild“ u Kambriji nosi titulu „najopasnije industrijske zgrade u Zapadnoj Evropi“.

Za protekle dvije godine dogodilo se čak 25 riskantnih slučajeva, piše britanski „San“.

Navedeni incidenti odnose se na ozbiljne propuste: od curenja radijacije iz cijevi, preko nezatvaranja buradi za nuklearni otpad, pa sve do prosipanja uranijumskog praha iz cijevi iz kojih curi kiselina.

Prema navodima britanskog medija, u oktobru 2017. u tu fabriku bio je hitno pozvan tim specijalaca nakon što je došlo do „incidenta“ s nestabilnim hemikalijama, što je izazvalo strah okolnog stanovništva, a svega mjesec dana kasnije otkriveno je da je jedan radnik britanske fabrike bio izložen niskom nivou radijacije.

Takođe, ranije ove godine došlo je do oštećenja kabla visokog napona što je prouzrokovalo nestanak struje, što je primoralo Nuklearno regulatorno tijelo da konačno reaguje i fabrici pošalje zahtjev za hitnim poboljšanjem sigurnosti.

Lokalno stanovništvo živi u konstantnom strahu jer smatraju da je i jedan incident previše, a pogotovo nekoliko, koliko ih se dogodilo u toj fabrici nuklearnog otpada.

Međutim, rukovodstvo fabrike odgovara da razloga za brigu nema i da su svi dosadašnji incidenti bili na nivou „najmanje moguće opasnosti“.

Kako prenosi SPUTNIK, u fabrici u Kambriji nalazi se zaliha od 140 tona plutonijuma, a u njoj se skladišti i nuklearni otpad iz ostalih nuklearnih reaktora Ujedinjenog Kraljevstva.Ostavite komentar: