Evropa o “Turskom toku”: Odluka je donijeta, čeka se objava

Energetska zajednica u Beču još nije zvanično saopštila da li Srbija može da se poveže na “Turski tok”. Očekuje se zeleno svjetlo, ali se ne zna da li su propisani novi uslovi.

Srbija je u danas (petak) s nestrpljenjem iščekivala vijesti iz Beča. Sekretarijat Energetske zajednice je, prema najavi, do 17 sati, trebalo da donese odluku o sudbini “Turskog toka” kroz Srbiju, ali mišljenje još nije dostupno javnosti.

Kako Novosti.rs saznaju, očekivala se pozitivna vest, tim pre što je Bugarska dan ranije dobila dozvolu od evropskih vlasti da počne sa izgradnjom kraka ovog gasovoda do naše granice. Kako list saznaj,e odluka je napisana, ali još nije bila objavljena. Nisu bile poznate pojedinosti oko uslova u primjeni očekivane odluke koji bi Srbiji omogućili alternativno snabdijevanje ruskim gasom.

Srbija je prethodno od Energetske zajednice zatražila dozvolu da se “Turski tok” izdvoji iz pravila tzv. trećeg evropskog energetskog paketa u kome je, između ostalog, naglašeno da vlasništvo nad izvorima gasa i gasovodom moraju iz konkurentskih razloga da budu razdvojeni.

Agencija za energetiku Srbije (AERS) već je donela uslovnu odluku koja omogućuje ulazak u ovaj projekat, a Sekretarijat je trebalo da se o tome izjasni. Ovo mišljenje nije pravno obavezujuće, ali je Srbija u okviru evropskih pravila pozvana da ga ispoštuje.

Važnost priključka na “Turski tok” je od ogromnog državnog interesa za Srbiju i njenu energetsku bezbjednost.

Ukoliko ne realizuje sa Mađarima i Bugarima cjevovod, Srbija će ostati zavisna od gasovoda koji prolazi kroz Ukrajinu. Zbog tenzija na relaciji Moskva-Kijev, postoji opasnost da se isporuke kroz Ukrajinu potpuno ukinu, što bi naše građane i privredu dovelo u velike probleme, jer ni domaćinstva, ni proizvodni pogoni ne bi imali dovoljno gasa. Morale bi se tražiti alternative i vezu sa gasovodima iz Austrije i Švajcarske, odakle bi imali pristup značajno skupljem plavom energentu. Ipak, u Srbiju vlada optimizam, jer je projekat rađen prema svim evropskim pravilima, za razliku od “Južnog toka” koji je blokiran kao međudržavni sporazum.

KROZ SRBIJU 403 KILOMETRA

Kroz Srbiju treba da prođu 403 kilometra gasovodne mreže. Kako je ranije izjavljivao Dušan Bajatović, direktor “Srbijagasa”, izgradnja cijele mreže od granice sa Bugarskom do granice sa Mađarskom trebalo bi da traje oko godinu dana. Nadležni očekuju da bi prvi kubici plavog energenta kroz nastavak “Turskog toka” na srpskoj teritoriji trebalo da poteku već početkom naredne godine. Taj gasovod imaće kapacitet od 15,7 milijardi kubika gasa.

 

Izvor.(Novosti.rs)

 

Ostavite komentar: