EU nudi posredovanje u rješavanju krize u Crnoj Gori po modelu Sjeverne Makedonije

Vladimir Bilčik, kopredsedavajući Parlamentarnog odbora Evropske unije i Crne Gore za stabilizaciju i pridruživanje (POSP) rekao je da EU može da pomogne u rješavanju institucionalne krize u Crnoj Gori, kao što je to učinila i u Sjevernoj Makedoniji, ali da za njihovo uključivanje nije dovoljan poziv opozicije.

Odgovarajući na pitanje „Vijesti“ da li i na koji način Evropski parlament i Brisel mogu da pomognu u rješavanju institucionalne krize u Crnoj Gori i da li to može uticati na dalje pregovore sa EU, on je istakao da dijalog koji su koristili u Sjevernoj Makedoniji i drugi mehanizam – interparlamentarni dijalog koji je na snazi u Srbiji, mogu da se aktiviraju i ovdje, „naravno, na zahtjev Crne Gore“.

Bilčik je kazao da je EP spremna da pomogne u tom procesu, kroz proces medijacije ili da ponudi savjete.

„Već smo bili u prilici da nas neke zemlje kandidati zamole za takvu pomoć, da učinimo što možemo da se razvije ta politička kultura u parlamentu i drugim institucijama”, rekao je Bilčik.

On je ocijenio da je pitanje vjerskih zajednica isključivo u nadležnosti države Crne Gore, ali da taj postupak mora da se vodi u skladu sa svim međunarodnim i drugim relevantnim standardima u oblastima ljudskih prava.

„Ističemo da je dijalog način ka pronalaženju rješenja u ovom sporu i predlažemo da se u duhu dijaloga nastavi rad na otvorenim pitanjima. Tu mislimo na Zakon o slobodi vjeroispovijesti i pravnom položaju vjerskih zajednica”, istakao je Bilčik.

 

Izvor:(SPUTNIK)

 Ostavite komentar: