EU lideri odobrili sporazum o Bregzitu

BRISEL – Predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk objavio je da su lideri EU odobrili revidirani sporazum o izlasku Velike Britanije iz EU. Sporazum o Bregzitu bi trebalo da stupi na snagu 1.novembra.

”Evropski savjet pozvao je Evropsku komsiiju i Evropski parlament da omoguće da sporazum stupi na snagu 1. novembra 2019. godine”, kaže Tusk.

Donald Tusk je nakon usvajanja zaključaka EU lidera o revidiranom sporazumu o Bregzitu ocijenio da je postignut sporazum koji će omogućiti da se izbjegne ”haos i atmosfera konflikta između EU 27 i Velike Britanije”.

Tusk je naglasio da je nova verzija sporazuma prihvaćena jer je prvenstveno odobrena od strane Irske, ali i od Evropske komisije što znači da je ”bezbjedna i od koristi za građane EU”, prenose Nezavisne novine.

”Klučna promjena je prihvatanje carinskih pregleda na ulasku u Sjevernu Irsku od strane premijera Džonsona.To će omogućiti izbjegavanje carinskih punktova između Irske i Sjeverne Irske, a omogućiće i integritet jedinstvenog tržišta”, kaže Tusk.

On je najavio da se sada čeka ”posljednji korak”, a to je potvrda sporazuma u oba parlamenta.

Predsjednik Evropskog savjeta poručio ”britanskim prijateljima” da će im, ako odluče da se vrate, ”vrata EU uvijek otvorena”.Ostavite komentar: