Dok svi gledaju u Siriju, NATO se sprema za rat u srcu Evrope

Pogledi cijelog svijeta upereni su u Siriju, ali dok Amerikanci povlače svoje vojnike odatle, u centar Evrope prevoze dodatni kontingent, i to radi pripreme za sukob sa „geopolitičkim protivnikom Rusijom“. Cilj manevara jeste da se pokaže koliko su brzi i efikasni vojnici NATO-a, piše „Biznis insajder“.

„Nakon što su Amerikanci povukli svoju vojsku iz Sirije, taj vakuum su popunile Rusija, Sirija i Turska“, piše list.

Dok je cio svijet u šoku pratio šta se događalo u toj bliskoistočnoj zemlji, vojnici prve konjičke divizije američke vojske sletjeli su u centar Evrope. U okviru operacije „Atlantska odlučnost“ oni će učestvovati u vježbama brzog prebacivanja vojske u Istočnu Evropu u slučaju rata sa „geopolitičkim protivnikom Rusijom“.

Specifičnost ovogodišnjih manevara je u tome što će se američka vojska prvi put u savremenoj istoriji iskrcati u holandskom gradu Flisingenu, koji se nalazi na 2.000 kilometara od Moskve. Dio naoružanja je u luku prevezen još 11. oktobra.

Izbor je pao na holandski grad, jer su Amerikanci željeli da provjere geografsku i birokratsku situaciju u regionu. Oni žele da pokažu da imaju najraznovrsnije puteve za prebacivanje vojske u Evropu.

U operaciji je angažovano 3.500 vojnika, 85 tenkova i 120 borbenih mašina. Cilj je da se pokaže i koliko brzo i efikasno mogu da djeluju vojnici NATO-a.

„Oni kao da govore: ’Dragi Rusi, i ne pomišljajte da napadate naše evropske saveznike. Spremni smo za sve‘“, objašnjava autor teksta.

Učestale operacije američke vojske na teritoriji Evrope pokazuju koliko se ozbiljno u Bijeloj kući odnose prema „ruskoj prijetnji“, navodi autor.

Ipak, oružane snage imaju razne probleme. Zakoni i pravila, kao i infrastrukturni problemi, usporavaju proces. Fali sve: željezničke pruge i asfaltirani putevi, kao i mostovi koji mogu da izdrže veliki teret.

Evropljani pokušavaju da savladaju prepreke. Severnoatlantska alijansa je u njemačkom gradu Ulmu organizovala komandni centar za brzo prebacivanje vojske i tehnike. Kakve će rezultate dati ovi napori — pokazaće američke vojne vježbe u Evropi, koje su zakazane za sledeću godinu.

„U njima će učestvovati 37.000 vojnika iz 18 zemalja“, navodi autor teksta, a prenosi SPUTNIK.Ostavite komentar: