Deseti protest “1 od 5 miliona” u Beogradu

U 18 časova na platou ispred Filozofskog fakulteta u Beogradu počeo je deseti protest “1 od 5 miliona”

Na skupu govori pisac Marko Vidojković, nakon čega će kolona krenuti u šetnju od Platoa, Makedonskom, do Radio-televizije Srbije i na kraju do zgrade Vlade Srbije.

Najavljena je bila i Sanja Pilipović, majka jednog od učesnika prošlonedeljnog protesta, koji je bio priveden zbog nošenja vješala, ali se nije pojavila, već samo poslala pozdrave preko organizatora, koji su zaključili da je njen sin pušten zato što je ona najavljena na protestu.

Državna agencija Tanjug javlja da su se među okupljenima opet pojavila vješala, koja se, umjesto omče, završavaju cvijetom visibabe, kao karikiranje reagovanja i osuda u javnosti poruke koju predstavljaju vješala sa protesta prošle subote.

Vidojković je, kao jedini govornik, rekao da je Pravni fakultet, koji je i sam završio, „leglo nevjerovatnih ološa” i “leglo kriminala”, koji je iznjedrio mnogo anti-heroja, a kako kaže i „najboljeg studenta u istoriji te ustanove”, predsjednika Aleksandra Vučića.

„Krenuo je najbolji student Pravnog okolo da uguši Sbriju koja se upalila. Pokušava da je gasi benzinom. Pokušava da ide okolo i objašnjava kako je sve super. On koji je prekršio ne znam koliko članova Ustava”, rekao je Vidojković.

Kaže da je u Aranđelovcu čuo da će na Sretenje predsjednik Srbije doći u taj grad, i pozvao Aranđelovčane da se, ako vide da dolazi, skupe i “pokažu šta misle o njemu”.

Nemojte da se opuštamo kao poslije 5. oktobra”, poručio je Vidojković.

Lider Pokreta slobodnih građana (PSG) Sergej Trifunović ocijenio je da su protesti širom Srbije “nezaustavljiva rijeka” i dokaz da su se građani oslobodili straha.

Okupljenima na Platou pridružila se, organizovano, i grupa studenata FPN-a, FON-a, ETF-a i Saobraćajnog fakulteta.

Studenti Fakulteta političkih nauka, Fakulteta organizacionih nauka, Saobraćajnog i Farmaceutskog fakulteta, Elektrotehničkog fakulteta, kao i Visoke škole elektrotehnike i računarstva su ranije organizovali šetnju pod nazivom “Budite(se) studenti #Jedan od pet miliona”.

Određen broj profesora nekoliko fakulteta Univerziteta u Beogradu, kulturnih radnika i advokata takođe je uputilo podršku građanima koji protestuju.

Predsjednik Udruženja porodica kidnapovanih i ubijenih na Kosovu i Metohiji, Simo Spasić, poručio je danas, pred početak protesta “1 od 5 miliona”, studentima da treba da ih “vodi” pravda, a ne politika.

Spasić se obratio studentima, koji su se organizovano priključili protestu, na platou ispred Filozofskog fakulteta, pred početak protesta.

“Dragi studenti, i vas mora da vodi pravda, a ne politika. Morate da podržite i solidarišete se sa žrtvama”, rekao je Spasić.

Spasić je podsjetio da je prethodna vlast, “dosovska”, oslobodila 2.108 albanskih zločinaca.

“Srpske porodice su ostale bez pravde. Tražimo pravdu. I vi što šetate, svi morate da nas podržite, jer tražimo pravdu”, rekao je Spasić.

Iza Spasića su bile postavljenje fotografije 15 članova porodice Kostić, kao i masakriranih Srba iz Lipljana, šest dječaka ubijenih u kafiću “Panda”u Peći i 10 otetih kosmetskih rudara iz kopa Belaćevac.

Na jednom transparentu nalazi se slika Milene ivanoviće, udovice Olivera Ivanovića, na kojoj piše: “Ne koristite našu tragediju u političke svrhe. Gdje ste bili kada je moj Oliver bio u zatvoru?”.

Prvi protest protiv nasilja pod nazivom “Stop krvavim košuljama” održan je u Kruševcu 30. novembra 2018. gdoine zbog napada na jednog od osnivača Saveza za Srbiju, lidera Ljevice Srbije Borka Stefanovića i još dvojicu aktivista u tom gradu. Od 8. decembra protesti se organizuju svake subote u Beogradu.

Zahtjevi su se iz subote u subotu dopunjavali, pa je od RTS-a zatraženo da protestima posveti pet minuta u svojim informativnim programima, jednako izvještavanje o svim političkim opcijama na javnom medijskom servisu ali je traženo i da se pronađu počinioci i nalogodavci ubistva predsjednika Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića.

Potom je zatražena ostavka ministra unutrašnjih poslova Srbije Nebojše Stefanovića i generalnog direktora RTS-a Dragana Bujoševića i urednika Informativnog programa Nebojše Lj. Stefanovića.

Upućen je poziv na dogovor i zahtjev opoziciji da iznese konkretan plan građanima šta će učiniti da promijene sistem u Srbiji i u kojoj će građani birati servis građana a ne vlast.

 

Izvor:(B92)

 

Ostavite komentar: