Carinski rat: Žestok odgovor Brisela na mjere Vašingtona

Evropska unija razmatra da na niz američkih proizvoda uvede carine u vrijednosti od 19 milijardi evra, u znak odmazde prema podsticajnim mjerama koje je Amerika uvela zbog „Boinga“.

Taj potez bi bio najnoviji u eskalaciji dugotrajnog spora između Brisela i Vašingtona, koji jedan drugog optužuju za davanje nelegalnih podsticaja vodećim proizvođačima aviona.

Evropska komisija bi svakoj članici EU trebalo da pošalje spisak američkih proizvoda na koje bi se te carine odnosile. „Euraktiv“ javlja da bi ukupna vrijednost te robe na tržištu EU mogla da iznosi oko 19 milijardi evra.

Taj broj je znatno veći od prvobitne procjene EK o šteti koju su izazvale olakšice koje „Boing“ dobija od SAD. Taj broj je, recimo, 2012. godine iznosio 12 milijardi dolara, prenosi SPUTNIK.

Njujorški „Blumberg“ piše da će vrijednost carina iznositi 10,2 milijarde dolara.

Spisak proizvoda na koje će se carine odnositi biće objavljen u srijedu.

Podsjetimo, američki predsjednik Donald Tramp zaprijetio je carinama Evropskoj uniji u vrijednosti od 9,7 milijardi evra, nakon što je Svjetska trgovinska organizacija saopštila da su evropske olakšice za kompaniju „Erbas“ ostavile posljedice po SAD.

Ostavite komentar: