Bocan-Harčenko: Šta mislite, zašto je Zapad tako uporan da Srbija uđe u NATO

Rusija se ne zalaže za podjelu Kosova, niti za bilo koju od varijanti rješavanja ovog pitanja, ali ne razumije ni zašto bi podjela Kosova bila presedan u Evropi, izjavio je ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko.

“Bivša Jugoslavija je raščlanjena na sve moguće načine. I poslije svega, ispada da presedan nije bio ni komadanje SFRJ, ni SRJ, ni same Srbije, a da bi podjela Kosova bila presedan. Takve izjave zvuče čudno”, kazao je Bocan-Harčenko u intervjuu za “Politiku”.

Kako je precizirao, Rusija ne podržava eventualnu podjelu, ali takvo rješenje može da podrži samo kao varijantu koja donosi kompromis.

Sada, međutim, kako je primijetio ruski ambasador, nema ni pregovora, nema ni uslova, a ni preduslova.

“U suštini, sada nema ničega. Treba sačekati da prođu izbori i da se pojavi rezultat u Prištini, a zatim izanalizirati njihovu realnu politiku, a ne graditi pregovaračku taktiku i tvrditi da je pregovore moguće započeti i brzo završiti, u situaciji kada nemate apsolutno ništa”, dodao je on.

Ispada, kako je napomenuo, da se vrše pritisci na dvije strane, “od kojih je jedna Beograd, stvarna i opipljiva, a druga virtuelna”.

Bocan-Harčenko je dodao da je uvjeren da Zapad kada je riječ o Kosovu “ne želi dugoročna, izbalansirana rješenja zasnovana na međunarodnom pravu”.

“Žele da Rusija ode sa Balkana i da sve zemlje, među kojima je i Srbija, uđu u NATO. Šta mislite, zašto su tako uporni da Srbija uđe u NATO? Zato što bi ulazak Srbije u NATO opravdao sva zvjerstva koja je NATO ovdje počinio”, naglasio je ruski ambasador.

Ruski ambasador kaže da su danas uslovi za odnose Beograda i Moskve povoljniji nego prije, odnosno, kako je rekao, da su u usponu bez presedana.

“Najvažniji su povjerenje i intenzitet političkih konatakata na najvišem nivou. Srbija zauzima važno mjesto u našoj spoljnoj politici, to su dugoročni interesi”, istakao je ruski ambasador.

Prema njegovim riječima, za takav uspon u bilateralnim odnosima presudna su dva faktora.

“Prvi je politika srpskog rukovodstva, koju određuje predsjednik (Aleksandar) Vučić sa svojim saradnicima, aktivna i okrenuta prema Rusiji. Dostignut je najoptimalniji balans između evrointegracijskog i ruskog vektora, ni na štetu jednog, ni na štetu drugog. Drugo, to su povoljniji uslovi za razvoj odnosa i ruske kompanije su spremne da uđu u realizaciju strateških projekata”, ističe Bocan-Harčenko.

Upitan da prokomentariše kritike iz EU zbog Sporazuma o slobosnoj trgovini između Srbije i Evroazijske ekonomske unije (EAEU), Bocan-Harčenko je rekao da kampanja koja je pokrenuta protiv tog sporazuma nije utemeljena na pravnim osnovama, niti se bilo ko poziva na dokumenta kojima bi potkrijepio takve tvrdnje.

“Čujemo samo pozive, upozorenja i prijekore Srbiji, ako želite u EU, ne smijete čak ni da gledate na drugu stranu. To su samo pokušaji da Srbiju, koja nije članica EU, vežu uz sebe i izoluju od Rusije, a da Rusiju istisnu odavde i prekinu naše odnose”, smatra ruski ambasador

 

Izvor:(SPUTNIK)Ostavite komentar: