Beograd reagovao: Priština naglavačke da leti iz UEFA i FIFA

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je da je zabrana meča između fudbalskih klubova Trepče i Crvene zvijezde na Kosmetu još jedan dokaz nastojanja Prištine da se Srbija na svaki, pa i na simboličan način, istisne sa KiM, iako je utakmica za cilj imala promociju sporta, a ne bilo kakvu političku poruku.

„Poslije zabrane fudbalskog meča između Trepče i Crvene zvezde, koji je danas trabalo da bude odigran u Zvečanu, Priština mora naglavačke da leti iz UEFA i FIFA, gdje joj nikada i nije bilo mjesto“, poručio je Đurić u pisanoj izjavi.

Đurić je dodao da su svi u proteklom periodu bili svjedoci da je samovoljom i protivpravnim odlukama Prištine, suprotno svim sporazumima o slobodi kretanja i savremenim civilizacijskim vrijednostima ulazak na KiM bio zabranjen i političkim zvaničnicima iz Srbije.

Podsjetio je da ovo nije prvi put da se sportistima onemogućuje dolazak u južnu srpsku pokrajinu.

„Nastojanjem da instaliraju gvozdenu zavjesu između centralne Srbije i naše južne pokrajine, Priština bira put samoizolacije, kao što su Albanci to činili toliko puta u istoriji, ali srpski narod se ne opasuje zidovima i želi da egzistira u otvorenom društvu, onako kako se u savremenoj Evropi danas živi“, naveo je Đurić.

On je podsjetio i da je utakmica domaćina Trepče iz Zvečana i beogradske Crvene zvijezde trebalo da bude odigrana u skladu sa propozicijama UEFA i FIFA, tako da je Priština danas, agresivnim političkim aktom udarila i na temelje evropskog i svjetskog sporta, kao i na vrijednosti mira i saradnje koje sport promoviše.

Đurić je poručio da će o tom potezu Prištine, koji ocjenjuje kao anticivilizacijski i antievropski, biti obaviještene sve nadležne međunarodne instance, kako bi čitava međunarodna zajednica još jednom imala priliku da vidi da je samoproglašeno Kosovo „crna tačka i ostrvo neuređenosti i haosa na evropskoj mapi“.

Ekspedicija FK Crvena zvezda, koja je danas od 14 sati trebalo da odigra utakmicu Kupa Srbije protiv Trepče u Zvečanu, nije puštena na Kosmet i fudbaleri su se vratili sa administrativnog prelaza Jarinje.

To znači da utakmica danas definitivno neće biti odigrana, pa će taj duel biti igran sutra od 17 sati u Sportskom centru FSS-a u Staroj Pazovi.

Publiée par BL Portal sur Mercredi 9 octobre 2019

 

Izvor:(SPUTNIK)

 Ostavite komentar: