Amerika zabranila Evropi razvoj sopstvenog oružja

Vašington je upozorio Evropsku uniju o ekonomskim i političkim posljedicama u slučaju da nastavi da razrađuje sopstvene projekte odbrane, piše španski list „Pais“, pozivajući se na pismo zamjenice američkog državnog sekretara Elen Lord upućeno šefici evropske diplomatije Federiki Mogerini.

Prema pisanju lista, u tekstu pisma se navodi da trenutni planovi Evropske unije u oblasti odbrane ugrožavaju desetogodišnju integraciju transatlantske odbrambene industrije i vojne saradnje u okviru NATO-a.

Kako se ističe, Vašington nije zadovoljan usvajanjem evropskog Projekta fonda za odbranu, koji omogućava državama EU da uključe i neevropske zemlje u projekat, ali bi i u tom slučaju svaki od tih projekata bio u potpunosti u intelektualnom vlasništvu EU.

Osim toga, SAD takođe nisu zadovoljne uslovima programa Stalne strukturirane saradnje u oblasti odbrane (PESKO), koji je usmjeren na jačanje saradnje između 25 zemalja-članica EU.

U svom pismu, zamjenica državnog sekretara SAD takođe ističe da će razvoj odbrambenih kapaciteta u Evropi dovesti do dupliranja vojnih sistema koji nisu zamenjivi, a to, prema mišljenju Lordove, crpi odbrambene resurse i dovodi do suparništva između NATO-a i EU.

SAD takođe insistiraju da se iz projekata uklone uslovi koji se odnose intelektualne svojine i kontrole izvoza, kao i tačku o pravu veta, koja dozvoljava zemlji koja rukovodi nekim projektom da uključi bilo koja preduzeća u saradnju.

Podsjetimo, Evropska komisija je ranije predložila povećanje investicija u bezbjednost za 40 odsto u budžetskom periodu EU od 2021. do 2027. godine, kao i stvaranje evropskog odbrambenog fonda.

Zahvaljujući investicijama u zajedničkom fondu, EU očekuje da postane jedan od četiri najveća investitora u oblasti odbrambenog istraživanja i tehnologije u Evropi.

 

Izvor:(Sputnik)Ostavite komentar: