Amerika reagovala na izjavu Hašima Tačija

Sjedinjene Države podržavaju punu primjenu svih obaveza preuzetih u skladu s Briselskim sporazumom, poručili su iz Ambasade SAD u Beogradu.

„To takođe uključuje obaveze koje se odnose na formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom“, piše u poruci Ambasade SAD na Tviteru.

Ta poruka uslijedila je nakon što je predsjednik privremenih institucija u Prištini Hašim Tači juče izjavio da neće dozvoliti formiranje ZSO, jer bi to „značilo formiranje Republike Srpske na Kosovu“.

„Tačno je da sam se ranije saglasio sa formiranjem Zajednice srpskih opština, ali okolnosti su se promijenile i ne možemo to da dozvolimo u zamjenu za viznu liberalizaciju“, rekao je Tači, dodajući da takse na proizvode iz Srbije i BiH moraju da ostanu na snazi.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je da je apsolutno šokiran činjenicom da EU nije reagovala na izjavu Hašima Tačija da Priština neće sprovoditi u djelo ono što je potpisala u Briselu, to jest da neće formirati Zajednicu srpskih opština.

On je kazao da se „nada da ćemo danas ili sutra dočekati rekaciju EU“ i poručio da „znamo šta nam je činiti“ ako ta reakcija izostane.Ostavite komentar: