Amerika obustavlja primjenu nuklearnog sporazuma

Vlada SAD će narednih dana vjerovatno objaviti obustavu primjene obaveza koje je Vašington preuzeo u skladu sa Sporazumom o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF) sa Rusijom, nakon što u bilateralnim razgovorima sa Moskvom nije bilo napretka.

To je juče izjavila zamjenica državnog sekretara SAD za kontrolu naoružanja i pitanja međunarodne bezbjednosti Andrea Tompson.

– Rusi i dalje nisu u stanju da priznaju da oni krše sporazum – kazala je Tompsonova u Pekingu.

Ona je dodala da, bez obzira na to, “diplomatija nikada nije okončana” i da očekuje nove razgovore. Sporazum o neširenju nuklearnog oružja iz 1987. godine zabranjuje proizvodnju, testiranje i širenje zemljanih, krstarećih i balističkih raketa dometa od 500 do 5.500 kilometara.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg pozvao je Rusiju da poštuje taj sporazum. Prethodno su ruske novinske agencije prenijele riječi zamjenika ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Rjabkova koji je, nakon sastanka ruske i američke delegacije u Pekingu, kazao da nije bilo nikakvog napretka u pregovorima sa delegacijom SAD o pitanju Sporazuma o eliminaciji nuklearnih raketa kratkog i srednjeg dometa.

– Nažalost, nema napretka. Stav SAD ostaje čvrst i ultimativan – kazao je Rjabkov.

Prema njegovim riječima, Vašington zadržava poziciju ultimatuma o pitanju nuklearnog sporazuma i nije spreman za dijalog sa Rusijom kada je riječ o mjerama transparentnosti.

– Američka strana sada pokušava da nas kritikuje kako je ovo ugovoreno na pogrešan način (brifing ministarstava spoljnih poslova i odbrane o raketi 9M729). Međutim, oni sami sebi protivrječe i ne pokazuju da su spremni za dalje razgovore o mjerama transparentnosti – rekao je Rjabkov.

Kako je naglasio, Vašington je u potpunosti odgovoran za aktuelnu situaciju,

– Zauzeli su apsolutno destruktivan i vrlo čvrst stav i postavili su 60-dnevni vremenski okvir tokom kojeg bi trebalo mi njima da izađemo u susret – naglasio je Rjabkov, prenosi Glas Srpske.

Poziv

SAD su pozvale ostale države, stalne članice Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija da se pridržavaju Sporazuma o neširenju nuklearnog oružja (NPT), i to u vrijeme kada one planiraju povlačenje iz sporazuma INF. Prema riječima zamjenice državnog sekretara za kontrolu naoružanja i pitanja međunarodne bezbjednosti Andree Tompson, neke države krše sporazum o neproliferaciji i razvijaju nove programe naoružanja. Iako nije bila direktna, agencije smatraju da je Tompsonova najvjerovatnije mislila na Rusiju, Iran i možda Sjevernu Koreju.

Ostavite komentar: