Ugašeno preduzeće umiješano u aferu “piralen”

BANJALUKA – Okružni privredni sud u Banjaluci nakon više od 11 godina je okončao stečajni postupak u preduzeću “Energetika” iz Banjaluke, jednom od najodgovornijih za ekološki incident i curenje otrovnog ulja piralen u poslovnoj zoni “Incel”.

Utvrđeno je da je „Energetika“ prije prodaje imovine u stečajnom postupku bila u obavezi da se riješi ovog veoma opasnog otpada ali to nikada nisu učinili.

Kao posljedica, u martu ove godine piralen se zapalio u požaru i napravilo ogromnu štetu, ugrozio zdravlje onih koji su bili u njegovoj neposrednoj blizini, a došlo je i do kontaminacije zemljišta koje će se čistiti godinama.

Pored svojih tragova u ovoj aferi, koja je mjesecima zaokupljala pažnju javnosti, „Energetika“ iza sebe ostavlja i višemilionske dugove.

Razlučni povjerioci su namireni u procentu od 22,8 odsto, povjerioci opšteg isplatnog reda u iznosu od 13,30 odsto a povjerioci višeg isplatnog reda u punom iznosu.

Povjerioci su inače prijavili potraživanja od 22,73 miliona KM od čega im je priznato 15,84 miliona KM dok je ostatak osporen.

Kako su ukupna novčana sredstva stečajne mase iznosila 9,65 miliona KM a troškovi stečaja nešto preko sedam miliona maraka, za namirenje povjerilaca je ostalo 2,44 miliona KM.

“S obzirom da je sva imovina unovčena, da je glavna dioba izvršena, da su namireni troškovi stečajnog postupka stečajna upravnica je predložila da skupština povjerilaca usvoji njen izvještaj, što je i učinjeno”, stoji u rješenju suda.

Skupština povjerilaca je u junu 2008. godine donijela odluku da se postupak vodi u pravcu likvidacije preduzeća, tačnije da se unovči imovina preduzeća i da se iz ostvarenih prihoda namire njihova potraživanja.

 

Izvor:(Capital.ba)Ostavite komentar: