Turističke organizacije Vojvodine i Republike Srpske potpisale protokol

Turističke organizacije Vojvodine i Republike Srpske potpisale su u petak u Bijeljini Protokol o zajedničkom i jedinstvenom turističkom proizvodu.

Jedinstveni proizvod, koji se već godinama razvija u praksi, predviđa da se turistima nude za posjetu zajedno Vojvodina i Republika Srpska.

Pored direktora turističkih organizacija Vojvodine i Srpske, na sastanku u Gradskoj upravi Grada Bijeljina na kom je potpisan Protokol učestvovali su i ministar trgovine i turizma Republike Srpske Dragica Kovač, gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić, predstavnici turističkih organizacija iz Bijeljine, Crne Gore i Slovenije i Vojvodine, kao i lokalni privrednici iz oblasti turizma i trgovine.

Direktor Turističke organizacije Republike Srpske Nada Jovanović navela je da ovaj protokol predviđa mnogo više mogućnosti za promociju i privlačenje turista.

– Na ovaj način smo na formalizovali našu saradnju, a izabrali smo Bijeljinu da u njoj potpišemo Protokol jer je ona kapija Republike Srpske za Vojvodinu. Takođe, iskorak Bijeljine u razvoju turizma u proteklih nekoliko godina je veliki, tako da je postala prepoznatljivo turističko odredište, zahvaljujući inventivnosti Gradske uprave i privrednika – pojasnila je Jovanovićeva.

Direktor Turističke organizacije Vojvodine Nataša Pavlović izrazila je zadovoljstvo što je ova Organizacija partner ovogodišnjeg jubilarnog 10. Sajma turizma i gastrokulture.

– Naša turistička organizacija, u isto vrijeme, nastupa na sajmovima u Bijeljini i Banjaluci, jer smo se potrudili da predstavimo Vojvodinu u Republici Srpskoj na najbolji mogući način. Turizam je u Srbiji postigao izuzetan razvoj u protekloj godini, a osim Novog Sada koji je omladinska prestonica Evrope za 2019. godinu i evropska prestonica kulture za 2021. godinu, povećan je porast posjeta i u drugim gradovima – rekla je Pavlovićeva.

Pavlovićeva je izrazila očekivanje da će od primjene potpisanog sporazuma imati veliku korist turizam u Srbiji i Republici Srpskoj.

– Osim što ćemo unaprijediti ruralni turizam, po kome Vojvodina prednjači, s obzirom na ponudu brojnih salaša, očekujemo da će i etno-sela u Republici Srpskoj povećati broj posjeta zahvaljujući zajedničkoj turističkoj ponudi – istakla je Pavlovićeva, dodajući da očekuje i napredak u banjskom i vjerskom turizmu.

Takođe, dvije turističke organizacije planiraju da zajedno učestvuju i u projektima prekogranične saradnje.

 

Izvor:(Novosti.rs)

 

Ostavite komentar: