Prepolovljeni aprilski prihodi od naplate putarina

Pandemija virusa korona odrazila se i na prihode preduzeća “Autoputevi RS”, a najveći udarac je zabilježen u aprilu kada je po osnovu naplate putarine inkasirano duplo manje novca u odnosu na isti mjesec prošle godine.

Mjere zaštite stanovništva od širenja virusa korona u Srpskoj uvedene su od polovine marta, a u “Autoputevima RS” su naveli da podaci pokazuju da već od tada kreće slabija naplata zbog znatnog smanjenja saobraćaja u Srpskoj.

Zbog preduzetih mjera saobraćaja gotovo da i nije bilo u noćnim časovima u vrijeme trajanja policijskog časa od 20 do pet časova, izuzev teretnog, a primjetno je bilo i smanjenje broja dolazaka putnika iz inostranstva koji su svakog vikenda, kako su naveli u “Autoputevima RS”, bili redovni na autoputevima u Srpskoj.

Sve to je, kako su dodali, uticalo i na njihovo poslovanje. Ukupni prihodi u prva četiri mjeseca ove godine smanjeni su za oko 270.000 KM u odnosu na isti period 2019. godine.

– Od putarine je, od januara do kraja aprila, inkasirano 5,48 miliona KM, a ti prihodi u istom prošlogodišnjem periodu iznosili su 5,75 miliona KM – potvrdili su za “Glas Srpske” u tom preduzeću.

Njihovi podaci pokazuju da su prihodi od putarine imali značajan rast u januaru i februaru ove godine, da bi u martu počeli da padaju, a u aprilu su prepolovljeni u poređenju sa istim mjesecom prošle godine.

– Naplata putarine je u aprilu 2019. godine donijela 1,67 miliona KM, a u aprilu ove godine oko 884.000 KM – istakli su u “Autoputevima”.

Republika Srpska ima 106 kilometara autoputa, a riječ je o dionicama koje povezuju Banjaluku i Gradišku te dijelu koji nosi naziv “9. januar” i predstavlja kraći i brži put od najvećeg grada Srpske do Doboja.

U Srpskoj je od početka novembra prošle godine na snazi zatvoreni sistem naplate putarine, odnosno naplata po pređenom kilometru. Vožnja dionicom od Banjaluke, odnosno naplatnog mjesta Jakupovci do Gradiške od tada košta 3,5 maraka, do Doboja, odnosno Kladara sedam KM dok putarina za pređene kilometre od Doboja do Gradiške iznosi deset KM.

Uredbu o visini putarine donosi Vlada RS, a u “Autoputevima Srpske” su istakli da za sada ne razmišljaju o mogućnosti da cijene budu povećane.

 

Izvor:(Glas Srpske)

 Ostavite komentar: