Pod lupom imovina direktora “Šuma RS”

Sprema se velika čistka u javnom preduzeću zbog milionskih gubitaka 18 gazdinstava. Premijer Višković: Bolje im je da sami podnesu ostavke nego da uđemo u proces ispitivanja.

Javno preduzeće “Šume RS” poslovalo je u prvom polugodištu s minusom od 2,63 miliona maraka, a 18 od 26 gazdinstava ima negativne finansijske pokazatelje. Najgora situacija je u ŠG “Romanija” Sokolac, “Vrbanja” Kotor-Varoš i “Oštrelj” Drinić.

Zbog milionskih gubitaka, kako “Novosti” saznaju iz izvora u Vladi RS, moguće je da se u cijelu priču uključi i MUP RS, koji bi imao zadatak da “pročešlja” imovinu direktora šumskih gazdinstava, koje posluju sa gubitkom i da se utvrdi da li su pozicije direktora korišćene za sticanje lične koristi, a na štetu budžeta Srpske!

Zbog ovako loših rezultata premijer RS Radovan Višković, sazvao je tematsku sjednicu Vlade RS i pozvao direktore gubitaše da podnesu ostavke jer se, kako je poručio, od javnih preduzeća očekuje da posluju pozitivno i uplaćuju dividendu.

– Mislim da im je to bolje nego da uđemo u procedure dokazivanja njihovih gubitaka, a onda će se vjerovatno ustanoviti i neke druge stvari – poručio je Višković.

On kaže da ne mogu da se tolerišu gubici, bahato ponašanje pojedinih direktora, kao i određene “kriminalne radnje” u nekim gazdinstvima.

– Ne možemo tolerisati krađu šuma i imovine RS i tražimo akciju u narednom periodu – rekao je Višković.

Premijer Srpske je kao pozitivan primjer naveo ŠG “Klekovača”, koje je prije dvije godine katastrofalno poslovalo, a sada je najbolje gazdinstvo.

Premijer Srpske Višković je napomenuo da resorni ministar i menadžment “Šuma” imaju punu podršku u rješavanju problema.

– Dajte prostora onima koji žele da rade i onima koji su sposobni i koji mogu da vode određena gazdinstva na najbolji način – poručio je Višković.

Na osnovu zaključaka sa sjednice, Nadzorni odbor preduzeća je zadužen da obezbijedi dostizanje planiranog godišnjeg obima i kvaliteta proizvodnje, efikasno funkcionisanje, striktnu realizaciju propisanih ugovora, kao i sprovođenje neophodnih kadrovskih promjena.

PODRŠKA

SLAVEN Gojković, direktor preduzeća “Šume RS”, kazao je kako je Vlada RS dala punu podršku, kako Upravi, tako i Nadzornom odboru tog preduzeća, i resornom ministarstvu da se uhvate ukoštac sa problemima, koji postoje u šumarstvu.

PROBLEMI U ŠUMARSTVU

Boris Pašalić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, izjavio je da su svjesni svih problema, i da problemi nisu prisutni u svim gazdinstvima.

– U jednom broju gazdinstava imamo velikih problema, a ti su problemi vezani ili za nedovoljan obim siječe, odnosno neispunjavanje plana siječe, i za iskazane minuse na računu, za velika zaduženja prema centralnom računu, za prevelik broj zaposlenih – rekao je Pašalić.

On kaže da je komunikacija Uprave “Šuma” i resornog ministarstva više nego dobra, i da su opredijeljeni da, prije svega, rješavaju kadrovske probleme.

 

Izvor:(Novosti.rs)

Ostavite komentar: