VIDEO – Na današnji dan umro je Josip Broz Tito

Na današnji dan 1980. godine preminuo je Josip Broz Tito, doživotni predsjednik Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije i Saveza komunista Jugoslavije, vrhovni komandant oružanih snaga, koji je upravljao Jugoslavijom 35 godina.

Rođen je 25. maja 1892. godine u Kumrovcu, Hrvatska. Izučio je u Sisku bravarski zanat, pa je počeo da radi kao metalski radnik u Zagrebu, a zatim u fabrikama u više zemalja. Kao austrougarski kaplar učestvovao je u Prvom svjetskom ratu. Teško ranjen i zarobljen 1915. godine na Karpatima, na Istočnom frontu. Pobjegao iz zarobljeništva i učestvovao u Oktobarskoj revoluciji. U Jugoslaviju se vratio krajem oktobra 1920. godine, kada je postao član Komunističke partije Jugoslavije, a 1937. njen generalni sekretar, voljom Josifa Staljina, poslije smjenjivanja i strijeljanja Milana Gorkića. Radio je 1936. i 1937. u Kominterni u Moskvi. Kao vođa KPJ vodio je u Drugom svjetskom ratu partizanski ustanak protiv Nijemaca od 1941. godine do kraja rata. Bio je jedan je od osnivača i istaknutih lidera Pokreta nesvrstanih.

Josip Broz Tito umro je u Ljubljani, 4. maja 1980.godine u 15.05 sati. U trenutku kada je objavljena vijest igrala se velika utakmica između Hajduka i Crvene zvezde. Prekinuta je nakon što je Miodrag Živković drhtavim glasom na vijestima saopštio:

“Umro je drug Tito… To su večeras saopštili Centralni komitet Saveza komunista Jugoslavije i Predsjedništvo Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, radničkoj klasi, radnim ljudima i građanima, narodima i narodnostima Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije.”

Jugoslavija je plakala, a stadionom se orila pjesma “Druže Tito mi ti se kunemo.”

Doživotni predsjednik SFRJ sahranjen je u Kući cvijeća u Beogradu. Na sahranu je došlo 700.000 ljudi i brojne državne delegacije. Poklonili su mu se kraljevi, prinčevi, predsjednici država, premijeri…

“Više od tri decenije Josip Broz Tito uspio je da održi jedinstvo Jugoslavije, koja je predstavljala mješavinu različitih naroda, jezika i religija, ali poslije njegove smrti 1980, etničke tenzije koje su bile prikrivene dostigle su kulminaciju, što je predstavljalo uvod u ratove u balkanskim državama” rekao je britanski analitičar i nekadašnji dopisnik sa Balkana Martin Bel.

 

Ostavite komentar: