Preminula glumica Dušica Žegarac

Preminula je zvezda srpske i jugoslovenske kinematografije Dušica Žegarac, saopštilo je Udruženje filmskih glumaca Srbije.

Cijenjena umetnica rođena je u Beogradu 1944. godine. Kao srednjoškolka slučajno je zapažena i angažovana za glavnu ulogu progonjene Jevrejke u filmu Deveti krug (1960), za koju je nagrađena na festivalu u Puli.

Žrtvujući studije medicine, nastavlja sa sličnim ulogama devojaka koje pomažu partizanima Stepenice hrabrosti (1961) i Saša (1962), te 1962. godine upisuje glumu na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju u Beogradu.

Nakon dužeg razdoblja bez angažmana, od 1966. godine i uloge u filmu Tople godine gradi stabilnu karijeru.

Zrelija, tamnokosa i privlačna, velike moći uživljavanja, tumači glavne i veće sporedne uloge (sve češće karakterne) u brojnim filmovima: Buđenje pacova (1967) i Pošalji čoveka u pola dva (1967).

Za glavnu ulogu u filmu Opklada, iz 1971. godine, Zdravka Randića, u kome glumi mladu suprugu koja napušta starijeg muža (Pavle Vuisić), da bi mu se, uvidevši da je prevarena, vratila, nagrađena je Zlatnom arenom u Puli.

Osam godina kasnije osvaja istu nagradu, ovoga puta za epizodnu ulogu, za lik alkoholičarke na lečenju, u Posebnom tretmanu (1980) Gorana Paskaljevića.

Ostvarila je takođe mnoštvo uloga u domaćim TV serijama (Od svakog koga sam volela, Mikelanđelo, Boje slepila i druge).

Na Filmskim susretima u Nišu dobila je nagradu „Pavle Vuisić“ za životno djelo.

 

Izvor.(RTS)

 

Ostavite komentar: