Saloni za tetoviranje i pirsinge mogu biti uzroci infekcija

Saloni za tetoviranje i pirsinge mogu biti uzroci infekcija, upozoravaju zdravstveni radnici.

U Ujedinjenom Kraljevstvu trenutno je moguće otvoriti salon za tetoviranje i pirsinge bez ikakve prethodne sigurnosne provjere što dodatno povećava rizik od infekcije kod osoba koje se odluče na ovakve tretmane, piše BBC.

Tetoviranje, pirsinzi, akupunkture i drugi tretmani koji su postali popularni u posljednje vrijeme mogu biti jako opasni ukoliko ih izvodi nesavjesna osoba kojoj sterilisan materijal za rad nije glavni preduslov rada ovih tretmana.

Naime, kod ovakvih tretmana probija se gornji sloj kože na kojem žive mikroorganizmi koji nakon toga mogu ući u organizam i izazvati razne bolesti. Neke od najopasnijih bolesti koje možete dobiti na taj način su HIV, sifilis, hepatits i druge. Nedavno je zabilježen slučaj gdje je osoba koja je uradila pirsing na uhu dobila infekciju te su joj nakon hospitalizacije morali amputirati zaraženi dio uha.

Oko 18 posto osoba kaže da su nakon tretmana obično imali svrbež i otečenost koja prođe nakon nekoliko dana, no 2 posto osoba dobije infekciju zbog koje mora potražiti ljekarsku pomoć.

Takođe, 98 odsto ispitanika tvrdi da bi voljeli da se donese zakon koji bi onemogućio ljudima da se bave ovakvim poslovima bez prethodnog testiranja i certificiranja. Ipak, s obzirom na to da u mnogim državama takav zakon ne postoji zdravstveni radnici preporučuju da se, ukoliko se odlučite na neki od ovih tretmana, prije svega raspitate ko i u kakvim uslovima ih radi, prenosi Klix.ba.Ostavite komentar: