Ljekovita, a zapostavljena voćka: Mušmula poboljšava varenje, snižava holesterol, sprečava anemiju

Već vijekovima koristi se za probavne tegobe, jer uspješno suzbija crijevne i želudačne infekcije i sprečava nadutost.

Ukusni braonkasti plodovi mušmule već se nalaze na pijačnim tezgama. Ovo jesenje voće ima snažno protivupalno dejstvo na kompletan organizam.

Mušmula se već vijekovima koristi za probavne tegobe, jer uspješno suzbija crijevne i želudačne infekcije i sprečava nadutost. Ona je i snažan prirodni laksativ, a zbog svog antivirusnog i antibakterijskog djelovanja pomaže pri ublažavanju upale krajnika i disajnih puteva.

Pektin ili voćni žele koji sadrži ovo voće pomaže i u snižavanju holesterola.

Mušmule obiluju gvožđem, koje je ključan dio proteina hemoglobina koji daje krvi tamnocrvenu boju i prenosi kiseonik do ćelija. To praktično znači da mušmula može da spriječi i izliječi anemiju nastalu usljed nedostatka ovog minerala.

Čak i zeleni plodovi mušmule mogu da budu ljekoviti, jer se od njih priprema čaj koji uspješno liječi dijareju. Zelena mušmula je poznata i kao odlično protivupalno sredstvo – pomaže pri liječenju otvorenih ranica (afti) u ustima.

PROTIV AFTI

Čaj se priprema od supene kašike usitnjenih zelenih mušmula i dva decilitra vode. Isitnjeni plodovi se preliju vrelom vodom, poklope, ostave da odstoje sat vremena, a zatim se procijede. Tokom dana piju se dvije šolje, a usna duplja se ispira nekoliko puta dnevno.

 

 

Izvor:(Novosti.rs)

 Ostavite komentar: