Kontracepcijske pilule za muškarce su prošle početne testove

Jedna pilula sadrži hormone koji su sintetisani da privremeno zaustave proizvodnju sperme, što bi bila kvalitetna alternativa kondomima i vazektomiji.

Isto tako, jedna od prednosti ove pilule jeste što ona ne utiče na smanjenje seksualnog nagona i što ne dovodi do problema s erekcijom. Međutim, smatra se da će ipak proći deset godina dok se pilula nađe na tržištu.

Naime, kod plodnih muškaraca novi spermatozoidi stalno se stvaraju u testisima, a taj proces pokreću hormoni. Kontracepcijska pilula za muškarce bi privremeno blokirala ovaj efekt bez stalnog snižavanja nivoa hormona koje bi moglo stvoriti nuspojave.

Početni testovi prve faze provjere pilule, u kojima je učestvovalo 40 muškaraca, izgledali su obećavajuće, rekli su stručnjaci na sastanku Endocrine 2019. u Nju Orleansu.

Za 28 dana studije, jedna grupa muškaraca je uzela placebo pilulu, dok je druga grupa uzela kontracepcijsku eksperimentalnu pilulu 11-beta-MNTDC. Među onima koji su uzimali pilulu na bazi androgena, nivoi hormona koji su potrebni za proizvodnju sperme znatno su opali u poređenju s placebom, vraćajući se u normalu nedugo nakon ispitivanja.

Zanimljivo je istaći i to da je istraživanje koje je proveo Univerzitet Anglia Ruskin u Velikoj Britaniji 2011. godine otkrilo da bi ipak 70 od 134 žene brinulo o tome da li će njihov partner uzeti pilulu prije seksa ili ne.

 

Izvor:(Klix.ba)

 

Ostavite komentar: