Herpes doživotno u tijelu: Kad groznica prođe, virus ostaje “uspavan” u organizmu

Nova istraživanja pokazuju da herpes na usni ne bi trebalo odmah suzbijati, kliničari to osporavaju.

Suzbijanje “groznice” na usnama dovodi do dužeg zadržavanja virusa u tijelu, ustanovljeno je u pojedinim studijama. Ljekari Klinike za infektivne i tropske bolesti u Beogradu, međutim, kažu da je ova tvrdnja zasada naučno neutemeljena. Oni smatraju da, kada se tokom sezone gripa i prehlada pojavi herpes, lokalna sredstva i sistemski lijekovi nisu štetni, nego i pomažu u borbi sa infekcijom i sprečavaju pojavu recidiva.

Groznica na usni je virusno oboljenje koje izaziva tip 1 iz grupe herpes simpleks virusa.

– Najčešće se pojavljuje uz povišenu temperaturu, bolove u grlu i otečene limfne žlijezde na vratu – kaže dr Mirjana Ninković, specijalista opšte prakse doma zdravlja “dr Simo Milošević” Čukarica. – Svi herpes virusi ostaju doživotno u tijelu inficirane osobe nakon infekcije i mogu da dovedu do različitih kliničkih manifestacija, mogu da “miruju” i ne daju znake bolesti.

Uobičajeno je da groznica traje desetak dana, dok po izlječenju virus ostaje “uspavan ” u organizmu. Kod oko trećine inficiranih, u momentima stresa ili pada imuniteta, javljaju se novi herpesi, virus izbija na površinu i izaziva bolne promjene, koje izgledaju kao grupice sitnih plikova.

– U određenim okolnostima dolazi do njihove reaktivacije – kaže za “Novosti” docent dr Ivana Milošević, zamjenik direktora Infektivne klinike Kliničkog centra Srbije. – Nije moguće precizno odgovoriti zašto se kod nekiih ljudi herpes često pojavljuje. Ukoliko je to veoma učestalo i postoje vidljive promjene, potrebno je dodatno ispititi uzrok i isključiti imunokompromitujuća stanja.

Pojava herpesa na usnama u sklopu reaktivacije virusa može da bude provocirana bezopasnim stimulusima, kao što su veći fizički napor, izlaganje suncu ili menstrualni ciklus. To je slučaj kod takozvanog labijalnog herpesa.

– Herpes simpleks virus 1 koji izaziva promjene na usnama jedan je od najbitnijih uzročnika zapaljenja mozga, pa je ova manifestacija daleko važnija od labijalnog herpesa – kaže dr Milošević. – Pojedine forme infekcija mogu da se iskomplikuju širenjem infekcije na pluća, mozak i moždane opne, ukoliko se ne liječe blagovremeno. Neke druge vrste mogu da ukažu na oslabljen imunitet, što je slučaj kod herpes zostera.

Antivirusna terapija za ovu grupu virusa je dostupna, kaže za “Novosti” dr Mirjana Ninković, specijalista opšte prakse doma zdravlja “dr Simo Milošević” Čukarica:

– Korišćenjem lokalnih medikamenata, kao što su kreme i masti poput cinkove paste, može se donekle uticati na ublažavanje simptoma i kraće trajanje herpesa. Koristi se i antibiotska mast u slučaju komplikacije i infekcije herpetičnih promjena bakterijom. Ukoliko su pojave herpesa veoma učestale, simtomi su izraženi ili postoji imunokompromitujuće oboljenje, mogu se koristiti i antivirusni lijekovi.

Osim što mogu da se koriste preparati koji sasušuju plikove ili aciklovir, koji ima antivirusno dejstvo, groznicu ne treba mehanički ozljeđivati trljanjem.

ŠIRENjE ZARAZE

Ukoliko su promjene u samom uglu usana, antibiotski preparati mogu da spriječe pucanje kože i potencijalne infekcije – kaže dr Mirjana Ninković. – Postoje i specijalni medicinski flasteri kojima se tretiraju ove promjene. Postoje mišljenja da ne bi trebalo upotrebljavati puder u kozmetičke svrhe kada se pojavi herpes, ali to je zabluda. Ipak, dok traju promjene u formi plihova, osoba može da zarazi druge direktnim kontaktom ili upotrebom istog pribora za jelo, pa o tome treba voditi računa.

 Ostavite komentar: