Zvizdić: Poziv Srbiji i Hrvatskoj da se riješi pitanje granica sa BiH

13.01.2019. | 14:24

Predsjedavajući Savjeta ministara Denis Zvizdić pozvao je danas Hrvatsku da ratifikuje, a Srbiju da potpiše Ugovor o granici sa BiH s ciljem stvaranja prosperitetne budućnosti, izgradnje povjerenja i trajnog mira.

Navodeći da Zapadnom Balkanu ne trebaju nove “hegemonističke politike i podjele”, nego pozitivan politički dijalog, mir, međusobna saradnja i napredak, Zvizdić je ocijenio da je sada vrijeme da se promijene trenutne paradigme ponašanja koje vode u slijepu ulicu, saopšteno je iz Savjeta ministara.

Zvizdić smatra da dobri regionalni odnosi moraju biti bazirani na međusobnom razumijevanju i bezuslovonom poštovanju suvereniteta, integriteta i međunarodnopravnog subjektiviteta svake od zemalja, sa posebnim fokusom na važnost provođenja potrebnih reformi, te rješavanju svih otvorenih bilateralnih pitanja prije pristupanja EU.

On navodi da su reforme i saradnja na polju politike, ekonomije, bezbjednosti, obrazovanja, nauke, kulture, mladih neke od ključnih odrednica zajedničkog djelovanja koje su svi u regionu prihvatili – neki stvarno, a neki deklarativno kako bi se pred predstavnicima EU i međunarodne zajednice predstavili kao promoteri mira i saradnje.

Prema njegovim riječima, BiH u potpunosti poštuje suverenitet i teritorijalni integritet svojih susjeda, što potvrđuju potpisivanje sporazuma o granici sa Crnom Gorom i konkretni prijedlozi da se isti pravni akt ratifikuje, odnosno ispregovara i potpiše i sa ostalim susjedima.

“Poznato je da je Ugovor o državnoj granici između BiH i Hrvatske potpisan 1999. godine i da se primjenjuje iako nije ratifikovan, dok sa Srbijom takav ugovor još nije ispregovaran”, podsjetio je Zvizdić.

On smatra da bi finalizacija ovih bilateralnih pitanja imala izuzetnu simboliku međusobnog povjerenja i saradnje, te najbolji izraz političke zrelosti i društvene odgovornosti svih regionalnih lidera koji su iskreno naklonjeni održivoj i trajnoj stabilnosti na Balkanu.

Međusobnim potvrđivanjem međunarodno priznatih granica, naveo je Zvizdić, prestale bi špekulacije o teritorijalnim pretenzijama, otcjepljenjima, podjelama, etničkim razmjenama teritorija i skrivenim namjerama stvaranja “velikih” država.

“Ratifikacija, odnosno potpisivanje ugovora o granici između BiH, Hrvatske i Srbije, u ovom momentu bila bi najefikasnija poruka koja bi prekinula spiralu tenzija i pokrenula ozdravljujući proces saradnje, povjerenja i pomirenja, razvoja ukupnog regiona i svake države pojedinačno”, naveo je Zvizdić.

 

Izvor:(SRNA / RTRS)