Zvizdić: Ispunili smo sve uslove za dobijanje kandidatskog statusa za EU

Savjet ministara Bosne i Hercegovine završio je kompleksan proces odgovaranja na dodatna pitanja iz Upitnika Evropske komisije.

Ovim povodom na današnjoj konferenciji za medije obratio se predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić.

Savjet ministara BiH juče je jednoglasno usvojio, na vanrednoj telefonskoj sjednici, odgovore na dodatna pitanja iz Upitnika Evropske komisije za pripremu Mišljenja o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropskoj uniji i informaciju o tehničkoj finalizaciji odgovora.

Čak 655 odgovora na dodatna pitanja iz Upitnika na jezicima u službenoj upotrebi u BiH je finalizirano krajem 2018. godine tj. odgovori su usaglašeni u okviru tijela mehanizma koordinacije te nakon toga i potvrđeni na svim nivoima vlasti u BiH.

Zvizdić se zahvalio svim institucijama, vladama, Direkciji za evropske integracije BiH, članovima radnih tijela i čelnicima Evropske unije koji su radili na podršci BiH u svim fazama pripreme odgovora.

“Ovim su ispunjeni svi zvanični uslovi za pripremu Mišljenja o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropskoj uniji i dobijanje kandidatskog statusa”, rekao je Zvizdić.

On je istakao da je za BiH izuzetno bitno dobijanje kandidatskog statusa te da su protekle četiri godine definitivno bile najznačajnije godine kada je riječ o napretku naše zemlje na putu ka EU.

Posebno je istakao da je evropski proces prije aktuelnog saziva Savjeta ministara BiH bio u potpunoj blokadi te da je državna izvršna vlast na čijem čelu se nalazi uspjela napraviti evidentan pomak.

“Proces se mogao brže uraditi, ali uz postojanje političke volje koje u određenim trenucima nije bilo”, rekao je Zvizdić podsjećajujući na administrativnu ćutnju nižih nivoa vlasti, posebno u predizbornom periodu.

Kako kaže, Vijeće ministara BiH ispunilo je obećanje da će raditi sve na realizaciji spoljnopolitičkih ciljeva, odnosno EU i NATO integracija. Državni premijer je podsjetio da je Vijeće ministara BiH obećalo ispunjavanje svih obaveza vezanih za EU i MAP, što je na kraju i učinjeno.

“Savjet ministara BiH imao je pravi konsenzus kada je riječ o EU. Mi smo bili i ostali ključni generator evropskih integracija. Nadam se da će i novi saziv Vijeća ministara BiH nastaviti tim putem”, kazao je Zvizdić.

On je rekao da je uvjeren kako će naša zemlja, uprkos opstrukcijama s kojima se suočava, zasigurno biti punopravna članica Evropske unije. Što se tiče aktivacije MAP-a, Zvizdić je kazao da se ne govori o MAP-u, već o vladavini prava, a to je poštivanje usvojenih zakona, te da se Evropska unija temelji na načelu poštivanja prava.

“Usvajanje Prvog godišnjeg nacionalnog plana (ANP) je naš odnos prema važećim zakonima, strategijama i odlukama Predsjedništva BiH. Ovdje ne bih govorio o usvajanju ANP-a, već o vladavini prava. Mi moramo poštivati važeće zakona. Zakon o odbrani BiH, Strategija vanjske politike Predsjedništva BiH i odluke Savjeta ministara BiH jasno navode da se mora učiniti sve da dođe do aktivacije MAP-a”, rekao je Zvizdić.

Kako kaže, on s nestrpljenjem očekuje predaju mandata novom predsjedavajućem Vijeća ministara BiH, a što će se desiti tek nakon što državna vlada usvoji Godišnji nacionalni plan. Novinari su pitali Zvizdića i o ministrima iz reda Saveza za promjene, koji odbijaju da izglasaju plan, a on je odgovorio da kad god politika ima suprotne stavove treba se voditi zakonima.

“Mi samo treba da se ponašamo u skladu s važećim zakonima. Sve dok oni važe, mi ih moramo poštovati. To bi trebalo biti svima jasno”, rekao je Zvizdić.

On je rekao da dobijanje kandidatskog statusa ne zavisi više o BiH, već od nadležnih institucija EU. Kako kaže, on se nada da će EU shvatiti važnost dobijanja kandidatskog statusa i nepovratnog stavljanja BiH na šine koje je vode ka EU.

“To bi bila najbolja i najpozitivnija poruka građanima BiH. Očekujem da ćemo takvu poruku zaprimiti u toku ove godine”, rekao je Zvizdić.

Direktor Direkcije za evropske integracije Savjeta ministara BiH Edin Dilberović upitan je o tome da li će EU tražiti od BiH da provede presude međunarodnih sudova. On je rekao da se nada kako je BiH ovim odgovorima ostvarila uslove za pripremu mišljenja te da se drugi uslovi mogu rješavati kroz otvaranje poglavlja.

 

Izvor:(Klix.ba)

 

Ostavite komentar: