Zvizdić: BiH neće biti sabiralište migranata na Balkanu

Predsjedavajući Savjeta ministara u tehničkom mandatu Denis Zvizdić izjavio je danas da BiH neće biti sabiralište migranata na Balkanu i da će BiH, ukoliko EU zatvori svoje granice za migrante, ići u pravcu zatvaranja svojih granica.

Zvizdić je podsjetio da BiH ima šest centara za migrante kapaciteta do 4.500 ljudi.

– U slučaju iznenadnog kretanja migranata ka zemljama Balkana i tzv. balkanskoj ruti, na kojoj je i BiH, mi ćemo zaštiti naše granice. O tome ćemo već sutra govoriti na sjednici Savjeta ministara – o broju policajaca, načinu zaštite istočnih granica, novim porukama našim susjedima da ne forsiraju sami prelazak migranata iz Srbije i Crne Gore – rekao je Zvizdić na konferenciji za novinare u Sarajevu.

On je dodao da su u BiH drugi po brojnosti migranti koji dolaze iz Irana, a koji u BiH ulaze iz Srbije, gdje dolaze kao turisti zahvaljujući bezviznom režimu.

– Počećemo praviti trijažu. Zemlje koje su pogođene ratnim dejstvima imaće prioritet – objasnio je Zvizdić.

Prema njegovim riječima, sa EU je razgovarano o novom odnosu u smislu finansiranja migrantske krize.

– Do sada nijedan evro nije prošao kroz sistem finansija BiH. Sva pomoć, ukupna pomoć od nekih šest-sedam miliona evra, nije išla putem Ministarstva finansija i trezora, nego direktno putem međunarodnih organizacija – precizirao je Zvizdić.

On je poručio da, bez obzira na visinu finansijske pomoći koju bi bilo ko ponudio, BiH neće pristati da bude sabiralište migranata na Balkanu.

 

Izvor:(SRNA)

 

Ostavite komentar: