Zvaničnici Srpske čestitali školsku slavu – Svetog Savu

26.01.2019. | 16:16

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović čestitala je školsku slavu – Svetog Savu svim učenicima, studentima, prosvjetnim radnicima i zaposlenima u oblasti obrazovanja, poručivši da su briga o djeci i omladini, ulaganje u njihovo znanje, obrazovanje, kulturu i duhovnost, najveća dužnost republičkih institucija i najsigurniji put u bolju i svjetliju budućnost.

“Svim učenicima, studentima, prosvjetnim radnicima i zaposlenima u prosvjeti upućujem najsrdačnije čestitke povodom Savindana. Obilježavajući slavno ime prvog srpskog arhiepiskopa, velikog prosvjetitelja i začetnika srpske prosvjete i školstva, želimo da očuvamo i njegujemo svetosavsku ideju i bogatu tradiciju koju nam je Sveti Sava ostavio u nasljeđe”, navedeno je u čestitki Cvijanovićeve.

Cvijanovićeva je povodom Savindana poželjela učenicima, studentima i prosvjetarima da im taj praznik i vrijednosti na kojima počiva svetosavska ideja budu primjer i vodilja na njihovom životnom putu, saopšteno je iz kabineta predsjednika Srpske.

Premijer Republike Srpske Radovan Višković čestitao je školsku slavu – Svetog Savu učenicima i prosvjetnim radnicima u Srpskoj, navodeći da će Vlada nastaviti da podržava i unapređuje obrazovni sistem, kako bi buduće generacije imale još bolje uslove za školovanje i razvoj svog punog potencijala.

Višković je poželio svim učenicima mnogo uspjeha u školovanju, te istakao da duboko poštuje predan rad prosvjetnih radnika na planu obrazovanja novih generacija, saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose sa javnošću.

“U ime Vlade i svoje ime svim učenicima, prosvjetnim radnicima i zaposlenima u oblasti prosvjete i obrazovanja čestitam školsku slavu Svetog Savu”, navodi se u čestitki Viškovića.

On je istakao da se, njegujući uspomenu na prvog srpskog arhiepiskopa, utemeljivača srpskog prosvetiteljstva i zaštitnika školstva, uvijek iznova treba podsjetiti na značaj i snagu obrazovanja, te ulogu Svetog Save u očuvanju srpske tradicije i identiteta, ali i razvoja društva u cjelini.

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić čestitala je svim osnovnim i srednjim školama u Srpskoj školsku slavu – Svetog Savu i pozvala učitelje i nastavnike da istraju na vaspitavanju i obrazovanju mladih generacija u duhu svetosavlja.

U čestitku svim učenicima u Republici Srpskoj, rukovodstvu škola, te nastavnom i vannastavnom osoblju, Trivićeva je istakla da je praznik posvećen Svetom Savi najsvečaniji dan u svim školama i prilika da učenici predstave svoja postignuća i iskažu kreativnost.

Prema njenim riječima, školska slava je i prilika za podsjećanje na svetosavsko nasljeđe i vrijednosti koje je u školstvo utkao srpski prosvjetitelj.

“Vlastitim primjerom, kao izuzetan duhovnik i učitelj, Sveti Sava nam je pokazao put istrajnosti i humanosti kao put u svakodnevnom promišljanju i postupanju. Slijedeći svetosavlje kao put istinskog učenja, njegujemo kulturu dijaloga i učimo da poštujemo jedni druge”, navela je Trivićeva.

Ona je dodala da je ovaj praznik i prilika da zahvali svim učiteljima i nastavnicima na predanom i odgovornom radu, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete i kulture.

 

Izvor:(RTRS)