Zvaničnici Srpske čestitali Dan državnosti Srbije

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik čestitali su predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću, nosiocima najviših državnih funkcija i svim građanima Sretenje – Dan državnosti Srbije, istučići da Srpska i Srbija imaju snažne i neraskidive bratske veze.

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović uputila je čestitku povodom 15. februara – Dana državnosti Srbije, te poručila da je duboko uvjerena da će Srbija nastaviti da jača svoju političku i ekonomsku stabilnost, posvećena regionalnoj saradnji i evropskim integracijama.

– Čast i zadovoljstvo mi je da povodom 15. februara – Dana državnosti Srbije, Vama, državnom rukovodstvu i svim građanima Srbije, u ime građana Republike Srpske i svoje ime, uputim najiskrenije čestitke i poželim mnogo uspjeha u razvoju zemlje – navodi se u Cvijanovićevoj čestitki upućenoj predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću, državnom rukovodstvu i svim građanima.

Cvijanovićeva je izrazila očekivanje da će se, kako je naglasila, dosadašnji bliski odnosi i bratska saradnja između Republike Srpske i Srbije, za koje se sa ponosom može reći da nikada nisu bili na višem nivou, dodatno osnažiti i još više produbiti na dobrobit našeg naroda i svih građana sa obje strane Drine.

U Srbiji će sutra biti proslavljen Dan državnosti u znak sjećanja na Sretenje 1804. godine kada je u Prvom srpskom ustanku počelo oslobađanje od Turaka, te na isti datum iz 1835. godine kada je donesen prvi moderni ustav Srbije – Sretenjski ustav.

Predsjedavajući Predsjedništva Milorad Dodik povodom Dana državnosti Srbije, rekao je da mu je čast i zadovoljstvo da predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću i svim građanima Srbije uputi najiskrenije čestitke.

– Republika Srpska i Srbija imaju snažne i neraskidive bratske veze, zajedničku prošlost i tekovine koje baštinimo kao simbol naše bliske povezanosti i jedinstva – poručio je Dodik u čestitki.

Srpski član Predsjedništva BiH naglasio je da je snažna i prosperitetna Srbija od velike važnosti za mir, stabilnost i napredak za sve u Republici Srpskoj, BiH, kao i region.

On je istakao da činjenica da Srbija, ali i Republika Srpska, istoga dana obilježavaju i godišnjicu Prvog srpskog ustanka, govori o početku zajedničke borbe za slobodu i samostalnost srpskog naroda na ovim prostorima.

Dodik je poručio da svim građanima Srbije želi uspjeh u izgradnji savremenog društva koje će biti pokretač razvoja cijelog regiona.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković uputio je čestitku predsjedniku Vlade Srbije Ani Brnabić, državnom rukovodstvu i građanima Srbije povodom 15. februara – Dana državnosti Srbije, izrazivši uvjerenje da će Srbija ostati snažna i prosperitetna i ostvariti svoje strateške ciljeve i biti primjer zemljama regiona.

Višković je istakao da prijateljski odnosi između Srbije i Republike Srpske iz godine u godinu postaju sve jači o čemu svjedoči uspješna i konstruktivna saradnja u različitim oblastima.

– Duboko sam uvjeren da će ta saradnja biti još bolja i da će realizacija zajedničkih projekata dodatno učvrstiti naše bratske veze, na dobrobit građana sa obje strane Drine – navedeno je u Viškovićevoj čestitki.

Premijer Srpske je građanima Srbije poželio prosperitet i stabilnost, uz iskrene želje da Srbija ostane na putu ekonomskog napretka i jačanja svog regionalnog i međunarodnog položaja.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović čestitao je danas predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću Sretenje – Dan državnosti Srbije uz želju da Srbija i dalje bude lider regionalne stabilnosti, te privrednog i ekonomskog razvoja.

– Imajući u vidu istorijski značaj Sretenja i obilježavanja godišnjice donošenja Sretenjskog ustava, prvog demokratskog Ustava Srbije, želim da nastavite putem uspješnog razvoja i jačanja savremene, demokratske i u svijetu uvažene države Srbije – navodi Čubrilović u čestitki.

On je istakao da se Republika Srpska, njen narod i političko rukovodstvo, imajući u vidu čvrste istorijske, bratske i prijateljske veze, posebno raduju institucionalnoj stabilnosti i ekonomskom napretku Srbije i njenih građana.

– Zahvalni smo Srbiji i njenim državnicima na bratskoj pomoći Republici Srpskoj, posebno u oblastima ekonomskog, privrednog i kulturnog života. Uvjeren sam da ćemo nastaviti da jačamo dobru saradnju u skladu sa Sporazumom o specijalnim paralelnim vezama i Dejtonskim mirovnim sporazumom – naveo je Čubrilović.

 

Izvor.(RTRS)

 Ostavite komentar: