Žustro u Domu naroda, Izetbegović napustio salu

Žustra rasprava povela se o inicijativi Denisa Bećirovića, bošnjačkog delegata u Domu naroda BiH, da Vijeće ministara u roku od 10 dana dostavi cjelovitu informaciju o razmjerama migrantske krize u BiH.

Zlatko Miletić, delegat, podržao je inicijativu Denisa Bećirovića, te zamolio kolege da učine isto, kako bi se planski i studiozno pozabavili ovim problemom.

Marina Pendeš (HDZ), delegat, kaže da su u njenom klubu svi odgovorni, te iz izvještaja ombdusmana jasno vidi šta je potrebno uraditi.

“Potrebno je povećati Proračun, zaposliti dodatni broj graničnih policajaca. Ova incijativa da Vijeće ministara u roku od 10 dana, u momentu kada nema ministra sigurnosti, je neozbiljna i neodgovorna i u tom smislu ne želim podržati takvu inicijativu”, kazala je Pendeš.

Dušanka Majkić (SNSD), delegat, ističe da tema jeste aktuelna, ali obavezati Vijeće minsitara u kojem nema ministra bezbjednosti da u roku od 10 dana napravi cjelovitu informaciju migrantske krize u BiH, nije ozbiljna.

Tvrdi da najveću odgovornost snose Bošnjaci, te da je Radončić uložio energiju da se ovo počne rješavati, ali nije imao podršku Bošnjaka.

“Veću podršku imao je ambasador Pakistana, nego ministar ove zemlje”, rekla je Majkić.

Odgovarajući na izlaganje Majkićeve, Bećirović je rekao da je etiketirati jedna narod loše, te da ovo nisu plemenske zajednice ni srednji vijek.

Replicirao je i Bakir Izetbegović, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda BiH, koji je Majkićevoj kazao da ona optužuje cijeli jedan narod koji nosi 99 posto tereta migrantske krize.

“Vi kažete vjerovatno SDA, i vi sumnjate da se dogovorilo, na bazi toga što je predsjedavjaući primio ambasadora koji je htio da pita zbog čega će biti proglašen personom non-grate. 99 posto problema nose Bošnjaci, a je li kriva Srbija ili Hrvatska kroz koju prolaze i dolaze u BiH. Ovo su šovinističke rsprave”, kazao je Izetbegović, koji je napustio salu.

Nikola Špirić (SNSD), zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda BIH predložio je da da se organizuje zajednička sjednica o migrantskoj krizi oba doma Parlamentarne skupštien BiH, a da materijal za tu sjednicu pripremi Vijeće ministara BiH.

Usvojen prijedlog Nikole Špirića (SNSD), zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda BiH da se organizuje plenarna sjednica oba doma Parlamentarne skupštine BiH o migrantksoj krizi, a da sav potrebn imaterijal pripremi Vijeće ministara.

Inicijativa Denisa Bećirovića da se dostavi cjelovita informacija o migrantskoj krizi u roku od 10 dana nije podržana.

Izvor: Nezavisne novine

Ostavite komentar: