Žunić o odlikovanju HVO brigade: Uvreda za Srbe, atak na mir

Dodjela ordena zloglasnoj 103. brigadi Hrvatskog vijeća odbrane /HVO/ koja je počinila strašne zločine nad Srbima na području Dervente i Posavine najbahatiji je čin provokacije i uvreda za svaku žrtvu i njihove porodice, ali i atak na mir i dobre međunacionalne odnose koji vladaju u Derventi, rekao je Srni šef Kluba poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Igor Žunić.

Žunić je zahvalio građanima Dervente, posebno porodicama žrtava koji su, kako je naglasio, imali snage da ne reaguju na današnju provokaciju.

“Ovaj čin je, zbog vrijeđanja srpskih žrtava i emocija, mogao da izazove incident koji bi imao strašne posljedice na odnose u Derventi i svakodnevni život. Počast žrtvama – da, vrijeđanje tuđih žrtava – ne. A odlikovanje HVO je uvreda za Srbe, derventske žrtve i stradalnike”, naglasio je Žunić.

On je naveo da je uvreda i provokacija veličanje i odlikovanje brigade koja je baštinila ustaški pokret, koristila znamenja fašizma, ubijala i u logor vodila civile samo zato što su bili Srbi.

“Članovi moje porodice su žrtve. Najveći dio moje porodice je tamnovao u logorima koje su osnovali pripadnici zloglasne brigade, a koju je odlikovao predsjednik Hrvatske Zoran Milanović. Ovakve događaje u budućnosti treba zabraniti, jer diranje nezaraslih rana ne garantuje mir i bezbjednost”, naveo je Žunić.

On je istakao da je današnjom provokacijom mir bio ugrožen i da se samo dostojanstvom i smirenošću građana Dervente nije desio incident.

“Imam osjećaj da je neko taj incident tražio i očekivao jer ne postoji drugi razlog za ovako tešku provokaciju kakva je dodjela ordena zloglasnoj 103. HVO brigadi i to u stradalničkoj Derventi i u Republici Srpskoj”, rekao je Žunić.

Ostavite komentar: