Zoran Tegeltija punom parom sastavlja kabinet

SARAJEVO – Zoran Tegeltija, novoimenovani predsjedavajući Vijeća ministara BiH, polako sklapa svoj kabinet s kojim bi trebalo da radi naredne tri godine.

On bi sutra trebalo da nastavi konsultacije sa strankama koje su mu dale povjerenje, a partije polako otkrivaju svoje adute za ministarske fotelje, pa je tako Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a, prvi saopštio ko će iz ove stranke na put za Sarajevo.

“Staša Košarac preuzeće funkciju ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, a Vojin Mitrović poziciju ministra prometa i komunikacija BiH”, rekao je Dodik. Dodao je da će ministarska mjesta u novom sazivu Savjeta ministara biti popunjena u skladu sa dogovorom koalicionih partnera, te da on očekuje da bi najkasnije do 23. decembra trebalo da bude zakazana sjednica parlameta BiH na kojoj bi bio izabran novi Savjet ministara.

Zbog imenovanje Košarca i Mitrovića, koji su poslanici SNSD-a u Predstavničkom domu BiH, na ministarske funkcije doći će do promjene u ovom domu. Umjesto Košarca bi trebalo da dođe Lazar Prodanavić, delegat u Domu naroda BiH, ali još definitivno nije donesena odluka da li će on iz gornjeg “sići” u donji dom.

U slučaju da preuzme mandat u Predstavničkom domu, onda se mijenja i sastav Doma naroda. Ukoliko Prodanović odluči da ostane u Domu naroda, u Predstavnički dom ulazi Ljubica Miljanović, a kako nezvanično saznajemo, Prodanović će poštovati odluku stranke. Na Mitrovićevo mjesto trebalo bi da sjedne Sanja Vulić, predsjednica dobojske gradske skupštine.

Nezvanično saznajemo da će Ministarstvo za ljudska prava pripasti DNS-u i ta stranka mora staviti nekog iz reda ostalih kako je i dogovoreno još ljetos. Marko Pavić, lider DNS-a, juče se javio “Nezavisnim”, ali nije želio da govori na ovu temu.

Zamjeničke pozicije SNSD će imati u ministarstvima civilnih poslova, bezbjednosti i odbrane, a kako izvor “Nezavisnih” tvrdi, bezbjednost i civilne poslove dobiće partije iz RS koje su u koaliciji sa SNSD-om. Pozicija zamjenika u resoru odbrane trebalo bi da pripadne Mirku Okoliću iz Doboja, koji je zajedno sa bivšim gradonačelnikom Doboja Obrenom Petrovićem izašao iz SDS-a i priključio se SNSD-u.

Predsjedništvo SP-a saopštilo je da je imalo razgovore sa Tegeltijom, te da je ta partija spremna da predloži kandidata za jednog ministra i jednog zamjenika ministra, konkretno za poziciju zamjenika ministra bezbjednosti.

Što se tiče hrvatskih pozicija koje će pripasti HDZ-u, Tegeltija je već obavio razgovore sa delegacijom te stranke predvođenom Draganom Čovićem, liderom, a nakon sastanka i sam Čović je rekao da će imena kandidata dostaviti danas. Izvor “Nezavisnih” kaže da će na poziciji ministra finansija i terzora ostati Vjekoslav Bevanda, a da će poziciju ministra pravde zadržati Josip Grubeša.

HDZ-u pripada i Ministarstvo civilnih poslova i u tu fotelju bi trebalo da sjedne Marinko Čavara, predsjednik FBiH, iako je bilo spekulacija da bi to mogao da bude Ilija Cvitanović, lider HDZ 1990. HDZ-u i strankama okupljenim oko te partije pripašće zamjeničke pozicije vanjskih poslova, prometa i komunikacija i odbrane.

SDA bi danas trebalo da ima konsultacije s Tegeltijom kada bi trebalo da obznani neka od imena ministara i zamjenika. Ono o čemu se već ranije pričalo je da će poziciju ministra vanjskih poslova dobiti Bisera Turković, već poznato ime u diplomatiji. Izvor “Nezavisnih” ističe da će preostale dvije ministarske fotelje dobiti partneri SDA, i to poziciju ministra odbrane Sifet Podžić (DF), a SBB resor bezbjednosti.

Fahrudin Radončić, lider SBB-a, najozbiljniji je kandidat da sjedne u tu fotelju, ali je on najavio da će danas nakon sjednice stranačkog Predsjedništva sve biti jasnije. Što se tiče zamjeničkih pozicija, SDA će ih imati u finansijama i trezoru, odbrani i pravdi.

Tegeltija je za RTRS rekao da očekuje da će danas ili sutra imati sva imena kandidata za ministre i zamjenike.

“Kada saznam imena, donijeću odluke, te ih zajedno s podacima poslati da se izvrše provjere u CIK-u i SIPA”, rekao je Tegeltija.

 

Izvor:(Nezavisne novine)

 Ostavite komentar: