Zolaku mjere zabrane, bez komunikacije sa Novalićem i ostalima

Sud BiH prihvatio je prijedlog Tužilaštva BiH da se direktoru Agencije za lijekove BiH Aleksandru Zolaku, osumnjičenom za zloupotrebu položaja, odredi zabrana sastajanja sa osumnjičenima i svjedocima iz afere “Respiratori”, potvrđeno je iz Tužilaštva BiH za Klix.ba.

Osumnjičenom Zolaku zabranjeno je, osim sa osumnjičenima i svjedocima iz afere “Respiratori” među kojima je i premijer Federacije BiH Fadil Novalić, sastajanje sa četiri ili pet radnika Agencije za lijekove BiH koji su učestvovali u izdavanju dozvole Srebrenoj malini za uvoz respiratora iz Kine.

Tužilaštvo je tražilo da se mjere zabrane odrede na period od mjesec, što bi trebalo biti dovoljno da saslušaju sve svjedoke. Sud je to i prihvatio.

Osim Zolaka, ranije su u ovoj aferi osumnjičeni premijer FBiH Fadil Novalić, direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak i vlasnik “Srebrene maline” Fikret Hodžić, za nabavku 100 respiratora iz Kine u BiH. Novalić je, prema riječima tužioca, zahtijevao od Zolaka da izvrši ono što je navedeno u optužnici.

FH “Srebrena malina” nije bila registrovana za promet medicinskim sredstvima. Tužilaštvo u svom prijedlogu tvrdi da postoji osnovana sumnja da je Zolak, kao direktor Agencije, prekoračio ovlasti i donio rješenje kojim se dozvoljava upis “Srebrene maline” u registar veleprodaje medicinske opreme.

Izvor: Nezavisne novine

Ostavite komentar: