Zolak: Vrši se pritisak kako bi dali saglasnost za korištenje tehničkog gasa u liječenju pacijenata

Direktor Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH Aleksandar Zolak oglasio se povodom afere “Kiseonik” Istakao je kako ulažu napore zadnjih dana da UKC RS dobije medicinski kiseonik, ali da se na njih vrši pritisak kako bi dali saglasnost kojim bi se ozakonilo korištenje tehničkog/industrijskog gasa u liječenju pacijenata u RS.

“Ovi napori, odnosno pritisci se vode na više nivoa – jedan, najbitniji, je taj da se već 17 dana namjerno ne nabavlja medicinski kiseonik u dovoljnim količinama za liječenje pacijenata (poput traženja od Messera dozvolu za velepromet medicinskim kiseonikom u tenderu za bolnicu Gradiška, znajući da je ta vrsta dozvole nepotrebna, jer je Messer proizvodač i po drugoj osnovi može isporučivati lijek, što uspješno i radi godinama. Ili priča direktora UKC RS da ne može nabaviti medicinski kiseonik, jer nije raskinuo ugovor sa Tehnogasom!?), stvarajući na taj način osjećaj krize i panike među građanima, te kupujući vrijeme da se preko institucija, ili pojedinaca u tim institucijama vrši pritisak na Agenciju za ostvarivanje sulude ideje koju sam već spomenuo. Do sada su ovi institucionalni pritisci dolazili sa dvije strane – prva je pokušaj ministra zdravlja Alena Šeranića da na prošlonedjeljnoj konferenciji entitetskih ministra zdravlja i predstavnika Brčko Distrikta, dobije saglasnost za upotrebu tehničkog gasa. Na tom sastanku mu je od strane svih učesnika jasno poručeno da ne postoji zakonska mogućnost da se ta zamisao sprovede”, poručio je Zolak.
Kako je istakao druga linija pritisaka ide preko Stručnog vijeća (Upravnog odbora) Agencije, čiji su članovi juče u večernjim satima dobili zahtjev za hitan sastanak ovim povodom.
“Saglasnost prisutnih članova na tom sastanku nije data”, naveo je Zolak.
U mejlu koji je proslijedio medijima, proslijedio je i prepisku sa Ministarstvom zdravlja RS i UTP firmom iz Hrvatske koja isporučuje medicinski gas. U mejlovima je navedeno kako ova firma nije isporučivala medicinski gas TGT-u.
Podsjetimo, afera “Kiseonik” izazvala je burne reakcije, a iz UKC RS poručuju danima kako kiseonika imaju u manjim zalihama zahvaljujući donatorima. Zolak je ranije objavio je kako firma Messer može isporučivati potrebne količine medicinskog kiseonika ovoj ustanovi.

Ostavite komentar: