“Život, povezivanje, opstanak i prosperitet”: Brnabić i Višković o gradnji HE “Buk Bijela”

Premijeri Republika Srpske Radovan Višković i Srbije Ana Brnabić položili su kamen temeljac za gradnju Hidroelektrane /HE/ “Buk Bijela” na rijeci Drini, na istoimenom lokalitetu kod Foče.

Ovim činom ozvaničen je početak gradnje visokoprofitabilne fabrike struje na šta se čekalo duže od pola vijeka. HE “Buk Bijela”, kako je planirano, biće prva od tri hidroelektrane Hidroenergetskog sistema “Gornja Drina”.

Izgradnju HE “Buk Bijela” zajedno će finansirati elektroprivrede Srbije i Srpske, u iznosu, kako je ranije najavio ministar energetike Srpske Petar Đokić, oko 220 miliona evra.

Na početnih tridesetak kilometara toka Drine, na području opštine Foča, planirana je izgradnja tri hidroelektrane. Nakon izgradnje HE “Buk Bijela”, koja bi trebalo da traje pet godina, nizvodno od nje gradiće se i hiroelektrane “Foča” i “Paunci”.

Na realizaciju ovog strateški važnog infrastrukturnog projekta HE “Buk Bijela” sa 57 metara visokom betonskom gravitacionom branom, koja ima najveću instalisanu snagu 93,52 megavata i očekivanu godišnju proizvodnju od 332 gigavat časa čekalo se punih 50 godina.

Ovo je naznačajniji i najatraktivniji hidroenergetski objekat gornjeg toka Drine, koji ima dugi istorijat projektovanja, od 1965. godine.

Idejni projekat je završen davne 1970. godine prošlog vijeka, kada je završena i eksproprijacija zemljišta. Ipak, konačni poduhvat, zbog brojnih poteškoća, preduzele su tek Republike Srpska i Republika Srbija.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković poručio je da projekat izgradnje Hidroelektrane /HE/ “Buk Bijela” na rijeci Drini znači život, povezivanje, opstanak i prosperitet.

“Republika Srpska je ponosna što ovaj projekat radi zajedno sa Srbijom i što će na ponos građana Srpske i Srbije projekat koji je predviđen da se radi šest godina svesti da to uradimo i prije četiri godine”, rekao je Višković prije ceremonije polaganja kamena temeljca za izgradnju HE “Buk Bijela” kod Foče. Višković je napomenuo da se više od 60 godina čeka da se krene u realizaciju ovog projekta.

“I danas, nakon 60 i više godina, žele da nam ospore ovaj projekat samo zato što ga radimo sa Srbojim”, rekao je Višković i zapitao zašto ovakvi projekti nekome smetaju.

Predsjednik Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je da je gradnja Hiroelektrane “Buk Bijela” novi početak u odnosima Srbije i Srpske, ali i u odnosima cijelog regiona.

“Ovim će Srpska i Srbija pokazati kako se radi u interesu budućih generacija. Ovo nam daje energiju i hrabrost da razmišljamo i o mnogo većim prjektima”, poručila je Brnabićeva danas u Foči prije polaganja kamena temeljca za gradnju prve od tri hidroelektrane koja će biti izgrađena u sklopu Hidroenergetskog sistema “Gornja Drina”. Izgradnju HE “Buk Bijela” na rijeci Drini finansiraće elektroprivrede Srbije i Srpske u iznosu 220 miliona evra.

U zajedničkom preduzeću HES “Gornja Drina” preduzeće “Elektroprivreda Srbije” imaće udio od 51 odsto, a “Elektroprivreda Republike Srpske” 49 odsto.

Izgradnjom HE “Buk Bijela”, koja bi trebalo da traje pet godina, biće otvoreno novo energetsko poglavlje izgradnje velikih energetskih objekata jer će se nakon ove graditi još dvije hidroelektrane na gornjem toku Drine – “Foča” i “Paunci”, kao i u Hercegovini HE “Dabar”, te vjetro i solarne elektrane.

 

Ostavite komentar: