Zeljković uvjerava: Srpska će raspolagati sa 150.000 doza vakcina protiv korone

Republika Srpska će u narednom periodu raspolagati sa skoro 150.000 doza vakcina protiv virusa korona, rekao je direktor Instituta za javno zdravstvo Branislav Zeljković.

Pojasnio je da su u taj broj ne računa 74.000 doza koje su ranije došle i koje su već raspoređene na teren i aplicirane.

“Imamo i značajnu donaciju Srbije od 10.000 vakcina Astra Zeneke koja je već ditribuirana i očekujemo uskoro još 10.000 za revakcinaciju”, izjavio je Zeljković, gostujući u emisiji Zdravosfera na RTRS-u.

Vakcina Sputnjik koja je 26. aprila stigla u Srpsku je prošla kontrolu serije i ona će od utorka biti distrbuirana prema domovima zdravlja.

“U pitanju je prva komponeneta od 25.000 doza”, dodao je Zeljković.

Kineske vakcine Sinofarm koje su stigle kao donacija idu sada u kontrolu serije.

“U pitanju je 18.000 doza za Srpsku. BiH je ukupno dobila 50.000. Očekujemo da će kontrola biti završena do četvrtka i da će nakon toka krenuti ditribucija prema domovim zdravlja”, naveo je Zeljković.

Podsjetio je da treba da stignu kineske vakcine Sinofarm koje je Republika Srpska direktno nabavila.

Srpska je pregovarala sa kineskom Vladom i ugovoreno je ukupno 160.000 doza.

“Prvih 80.000 doza očekujemo da će nam doći uskoro. A ostatak očekujemo do kraja maja”, istakao je Zeljković.

Svaki soj virusa korona shvatiti ozbiljno

Zeljković je rekao Svaki soj virusa korona koji se otkrije treba shvatiti jako ozbiljno. Istakao je da se pojavio novi soj u Indiji.

“Mjesta strahu nema, ali oprezu ima. Treba biti pažljiv i disciplinovan. Mi još nemamo dovoljno informacija o novom soju virusa korona koji se pojavio u Indiji. On je za kratko vrijeme zarazio veliki broj ljudi u toj zemlji, ali svi su ti podaci iz Indije relativni”, istakao je Zeljković.

Prema prvim informacija, ono što indijski soj razlikuje od ostalih jeste dvostruka mutacija, ili takozvani supermutant.

“U pitanju je dvostruka mutacija na istom genu, odnosno na istom dijelu samog vurusa i to predstavlja osnovu da se virus brže širi”, pojasnio je Zeljković.

Istakao je da je u Indiji povećana smrtnost, jer se više osoba zarazi za kratko vrijeme i tako dolazi po težih kliničkih slika.

“Generalno, pristupa se tako da se mjere prilagođavaju svakom novom soju. Sve univerzalne mjere, koje i mi imamo, djeluju protiv svih sojeva, jer se onemogućava kontakt sa virusom”, izjavio je Zeljković.

Prioritet su i dalje nošenje maske, fizička distanca i pojačanja lična higijena.

Dodao je da se očekuju nove informacije od naučnika kada je u pitanju indijski soj.

“Institut za javno zdravstvo Srpske može da vrši sekvecioniranje virusa i već smo otkrili britanski soj. Sljedeće sedmice ćemo objaviti i prezentovati rezultate i tako postajemo dio svjetske mreže obavještavanja o određenim sojevima virusa korona, što je značajno za Srpsku”, zaključio je Zeljković.

Ostavite komentar: