Zbog Šmitovog nametanja: Federacija BiH već sutra dobija novu vladu

27.04.2023. | 22:45

Federacija BiH sutra bi trebala dobiti novu vladu, čime će biti smijenjena trenutna izvršna vlast koja je već u trećem mandatu, a koju predvodi Fadil Novalić.

Nova vlada biće formirana prema današnjoj odluci Kristijana Šmita, visokog predstavnika u BiH kojeg ne priznaju vlade Rusije, Kine i vlasti Republike Srpske.

Podsjetimo da je Šmit danas donio odluku prema kojoj se premijer, zamjenici premijera i ministri Vlade Federacije koje su dogovorile stranke Trojke i HDZ, te još neki poslanici, “smatraju imenovanim”.

Dalje se navodi da će Vlada Federacije biti izabrana nakon što njeno imenovanje bude potvrđeno većinom glasova u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH.

Predsjedavajući Predstavničkog doma, kako se ističe, će sazvati hitnu sjednicu koja će se održati najkasnije sutra. Potvrđivanje imenovane Vlade biće jedina tačka dnevnog reda ove sjednice.

Kako saznaje Klix, predsjedavajuća Predstavničkog doma Mirjana Marinković-Lepić već je uputila dopis kojim se saziva sjednica za sutra u 14 sati. Za izglasavanje nove vlade trebaće glasati 50 poslanika.

Dakle, prema ovoj odluci nova vlada će već sutra biti imenovana. Šmitovom odlukom ukinuta je obaveza da izbor vlade podrže potpredsjednici Federacije BiH. Podsjetimo da je potpredsjednik iz reda bošnjačkog naroda, Refik Lendo, to odbio učiniti.

Koalicija koju čine stranke Trojke predvođene SDP-om i HDZ BiH dogovorile su danas novu raspodjelu ministarstava u Vladi Federacije BiH u kojoj neće biti NES-a i Stranke za BiH. Njima će se u Vladi pridružiti HDZ 1990 i Ramo Isak bivši član NES-a.

Kako je potvrđeno za Klix, HDZ 1990 pristao je podržati novu Vladu Federacije BiH te će dobiti ministarstvo zdravstva. Na tu poziciju biće imenovan Nediljko Rimac.

Bivši član NES-a Ramo Isak dobiće ministarstvo unutrašnjih poslova, a poslanik Arnel Isak u Predstavničkom domu Federacije BiH trebao bi podržati predloženi sastav Vlade.

Pročitajte kompletnu današnju odluku Kristina Šmita koja bi trebalo da osigura pad dugogodišnje Vlade u tehničkom mandatu koju predvodi Fadil Novalić iz SDA na LINKU.