Zbog šamaranja Stanivukovića: Dragan Lukač pravosnažno osuđen na tri mjeseca zatvora

Dragan Lukač, bivši ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske, pravosnažno je osuđen u Okružnom sudu u Banjaluci na tri mjeseca zatvora zbog nanošenja tjelesnih povreda Drašku Stanivukoviću na Posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske 23. decembra 2019. godine, potvrđeno je za UNU.

Nakon žalbenog postupka presuda je preinačena u odnosu na prvostepenu koju je izrekao Osnovni sud u Banjaluci, ali samo u visini kazne, dok je ostatak presude ostao isti. Umjesto novčane kazne u iznosu od 300 KM, Lukač je osuđen na tri mjeseca zatvora. Tu kaznu će, prema zakonu, moći da pretvori u novčanu i nije dužan da ide u zatvor.

“Na prvostepenu presudu žalbe su izjavili i tužilaštvo i odbrana. Žalba tužilaštva je uvažena i presuda je preinačena, ali samo u dijelu koji se odnosi na visinu izrečene kazne, dok je ostatak presude ostao neizmjenjen”, rekao je za UNU izvor iz pravosuđa.

To znači da je Lukač oglašen krivim za krivično djelo tjelesna povreda, dok je za ugrožavanje sigurnosti Stanivukovića pravosnažno oslobođen krivice.

Prema optužnici, sve se odigralo u skupštinskoj sali tokom prenosa uživo na RTRS Plus i BN televiziji 23. decembra 2019. godine tokom Posebne sjednice NS RS na kojoj se raspravljalo o Programu reformi BiH.

“Oštećeni Stanivuković je predsjedniku Vlade RS Radovanu Viškoviću dao zastavice sa oznakom NATO pakta, koje je premijer polomio i bacio na pod. Nakon toga Lukač je Stanivukoviću uputio ozbiljnu prijetnju da će mu nanijeti zlo na način da mu se prijetećim tonom obratio riječima: “I nemoj nikad više to da uradiš prema meni, ne znam prema drugima kako…inače ćeš završiti kao što su i one zastavice završile ovde danas”, navodi se u prvoj tački optužnice po kojoj je Lukač oslobođen.

Dodaje se da je to kod Stanivukovića izazvalo osjećaj ugroženosti i straha za sopstveni život.

U drugoj tački, po kojoj je osuđen, se navodi da je Lukač više puta sa govornice pozvao Stanivukovića da dođe do njega.

“Kada mu je oštećeni prišao optuženi mu je uputio riječi: “Još jednom, još jednom majmune”, nakon čega ga je otvorenom šakom desne ruke udario u predio lica, na koji način mu je nanio tjelesnu povredu u vidu nagnječenja sluznice donje usne”, navodi se u optužnici.

Ostavite komentar: