Zbog rasta kamata: Vlada RS predložila izmjenu odluke o dugoročnom zaduživanju

Vlada Republike Srpske uputila je u Narodnu skupštinu prijedlog izmjene odluke o dugoročnom zaduživanju, a zbog rasta kamatnih stopa na međunarodnom tržištu kapitala.

Poslanici će o ovoj odluci raspravljati sutra na posebnoj sjednici skupštine.

Predložena je promjena visine kamatnih stopa kod okvirnih uslova dugoročnog zaduživanja, i to za zaduženje putem emisije obveznica na domaćem finansijskom tržištu sa četiri na šest odsto, a za zaduženje putem kredita kod međunarodnih kreditora, međunarodnih organizacija, međunarodnih finansijskih institucija i stranih vlada sa tri na 5,5 odsto i za zaduženje putem emisije obveznica na međunarodnom finansijskom tržištu sa pet na devet odsto.

Kako navodi Mondo, iz Ministarstva finansija RS poručuju da je potrebno da nova odluka o zaduživanju stupi na snagu što prije, odnosno narednog dana od dana objavljivanja u Službenom glasniku RS, s ciljem blagovremenog obezbjeđivanja preduslova za nesmetano finansiranjre u 2022. godini, a imajući u vidu procedure zaduživanja, njihovo trajanje, kao i trenutnu “istorijsku stopu inflacije i posljedično rast cijena kapitala na finansijskom tržištu”.

“Desile su se geopolitičke promjene koje su dovele do promjena na tržištu energenata, izazvale rast cijena i inflaciju, te uticale na ostale segmente života. To je uticalo i na promjene na međunarodnom finansijskom tržištu u smislu rasta kamatnih stopa, što se reflektovalo i na finansijsko tržište RS”, navode iz Ministarstva finansija RS.

Prema konačnim podacima na dan 30. septembar 2021. godine, ukupan dug Republike Srpske iznosi preko šest milijardi KM, odnosno 52,5% BDP-a, dok je javni dug koji podliježe zakonskom ograničenju oko pet miijardi KM ili 43,2% BDP-a.

Ostavite komentar: