Zbog predmeta “Dobrovoljačka”: Advokati Ejupa Ganića podnijeli krivičnu prijavu protiv tri tužioca

Pravni tim bivšeg člana Predsjedništva Republike BiH Ejupa Ganića podnio je krivičnu prijavu protiv tri tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine, za koje smatraju da su počinili krivična djela u istrazi predmeta “Dobrovoljačka”.

Senad Pećanin, koji je na čelu pravnog tima, potvrdio je za Klix.ba da je krivična prijava podnesena, i to protiv v.d. glavnog tužioca državnog tužilaštva Milanka Kajganića te tužitelja Gordane Tadić i Gorana Salihovića.

Najavljeno je da će protiv njih pred Visokim sudskim i tužilačkim savjetom (VSTS) biti podnesene disciplinske prijave.

Ocijenjeno je da su oni počinili krivična djela “Zloupotreba položaja ili ovlaštenja” i “Nesavjestan rad u službi”. Ganićevi advokati smatraju da su spomenuti tužioci svjesno opstruirali istragu u predmetu “Dobrovoljačka”, odnosno u krivičnom predmetu protiv Ejupa Ganića. Tvrdi se da su navedeni tužioci poduzimali radnje suprotne vršenju tužilačke funkcije.

Podsjećamo, Sud Bosne i Hercegovine je nedavno potvrdio optužnicu protiv deset osoba osumnjičenih u predmetu “Dobrovoljačka”.

Osim Ganića, optuženi su Ismet Dahić, Zaim Backović, Hamid Bahto, Hasan Efendić, Fikret Muslimović, Jusuf Pušin, Enes Bezdrob i Mahir Žiško.

Optuženi su početkom ovog mjeseca od VSTS-a zatražili da preispita djelovanje Tužilaštva Bosne i Hercegovine u ovom predmetu.

Ostavite komentar: